Değerli okuyucular merhaba,

Bu hafta adını son zamanlarda yine sıkça duyduğumuz egzema, atopik dermatitten bahsetmek istiyorum. Egzema bir çok faktöre (genetik, çevresel) bağlı olarak kronik bir cilt hastalığıdır. Çoğunlukla erken çocukluk döneminde başlar. Atopik dermatiti olan çocukların çoğunda besin alerjileri görülebilir hatta besin alerjileri bu sorunu tetikleyebilir. Bu hastaların mutlaka besin alerjisi yönünden alerji ve immünoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Besin alerjisine sebep olan başlıca besinler arasında inek sütü, yumurta, balık, domates, bazı çeşit kuruyemişler (yerfıstığı, fındık, kaju gibi) vardır. Süt çocukluğu döneminde daha çok yanaklarda, diz ve dirseklerde görülme sıklığı fazladır. 2 yaşından büyük çocuklarda dirsek önü, diz arkası, boyun gibi bölgelerde görülürken ergenlik döneminde ise en çok kaşıntı ve deride kalınlaşma olarak gösterir kendini. Bu gibi durumları yaşıyorsanız veya belirtileri var ise aşağıda sizler için derlemiş olduğum bazı önlemleri almak faydalı olabilir diye umuyorum;

  • Çocuğunuzun cildini banyodan sonra hafif nemli iken nemlendirin.
  • Bebeğinizin cildini nemlendirmek için Zeytinyağı, hindistan Cevizi yağı veya çörekotu yağı kullanabilirsiniz.
  • Eczacınızın hazırlayacağı doğal soğuk pres yağların kullanıldığı majistralleri de kullanabilirsiniz nemlendirmek için. 
  • Çocuklarınız için aldığınız yeni giysileri giydirmeden önce mutlaka yıkayın.
  • Çocuğunuzun kıyafetlerini pamuklu olarak seçmeye özen gösterebilirsiniz.
  • Çamaşır deterjanlarınızı seçerken dikkatli davranabilir ve çamaşırlarınızı kalıntılardan arındırmak için 2 kez durulayabilirsiniz. 
  • Atopik dermatiti olan çocuklar cilt koruyucu yağ tabakasını kaybetmeye eğilimlidir. Bu sebeple haftada en fazla iki veya üç kez yıkanmalıdır.
  • Son zamanlarda uzmanlar D vitamini eksikliğinin alerjileri tetikleyebildiğini savunuyor. Bu sebeple çocuklarımızın D vitamini ölçümlerini yaptırıp eksikse önlem almakta gecikmemeliyiz.

Sağlıcakla kalın, haftaya görüşmek dileğiyle..

Kaynak: http://www.aid.org.tr/hastaliklar/alerji-ve-bagisiklik-sistemi-hastaliklari/atopik-dermatit/

Çocuklarda Besin Allerjisi ve D vitamini İlişkisi, Serap Özmen, Şennur Keleş, çocuk dergisi 13(2):55-60,2013