Sıdıka Büyükhelvacıgil Öztürk

Kimya & Biyoloji Mühendisi, İş Geliştirme Uzmanı

Değerli okuyucular merhaba,

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz ve ebeveyn olarak bizleri en çok endişelendiren konulardan biri olan erken ergenlikten bahsetmek istiyorum bu hafta. Yapılan araştırmalar tükettiğimiz gıdaların içindeki hormonlar ve katkı maddeleri erken ergenliğe sebep olduğunu göstermektedir. Doğal yollar ile büyümeye bırakılmayan çilek, domates, salatalık ve bunun gibi birçok meyve sebze de erken ergenlik sebeplerinden olduğu biliniyor. Bu sebeple sebze, meyve tüketiminde bunların kendi mevsiminde olmasına dikkat etmeliyiz.

Erken ergenlik denince ailelerin ilk aklına gelen şey çocuğunun boyunun kısa kalma korkusudur. Ülkemizde adet görme yaşının ortalaması 12.5’tir. 10 yaşında adet gören kız çocukları erken ergenlikle yüz yüze kalmaktadır. Kız çocuklarında erken ergenliğin görülme sıklığı erkek çocuklarına göre çok daha fazla. Erken ergenlik teşhisinin erken farkedildiği durumlarda çocuklarda ergenlik durdurma tedavisi ile hem erken ergenliğe girilmesi hem de boy kısalığı önlenebiliyor.  Bu sebeple eğer çocuğunuzda göğüs büyümesi ve tüylenme gibi belirtileri farkettiyseniz ve bu belirtilerin erken olduğunu düşünüyorsanız, hemen bir uzmana başvurmanızı öneririm. Uzman doktorlar bazı testler sonucunda erken ergenlik olup olmadığına karar verecektir.

  • Obezite, erken ergenliği tetikleyen faktörlerden biridir, bu sebeple çocuğunuzun beslenmesini kontrol altında tutmak çok önemlidir. 
  • Evde yemek pişirmek, dışarıdan yemek yeme alışkanlığını azaltmaya çalışmak çok önemli. 
  • Çocuklarınızı fiziksel olarak hareketli olmaya yönlendirmeli, herhangi bir spor dalını sevdirmeye çalışabilirsiniz. 
  • Evinize giren ilaçlar, vitamin ve minerallerin içeriğine dikkat edin lütfen, güvendiğiniz bir markanın güvendiğiniz ürünlerini tercih edin.
  • Mümkün mertebe antibiyotikten uzak, doğal ürünlerle hastalıkları atlatmaya çalışın. 
  • Çocuklarınızın bedensel ve zihinsel gelişimi için D3 vitamini ve Omega 3 balık yağı takviyesini ihmal etmeyin. 

Sağlıcakla kalın, haftaya görüşmek dileğiyle…