Sıdıka Büyükhelvacıgil Öztürk

Kimya & Biyoloji Mühendisi, İş Geliştirme Uzmanı

Değerli okuyucular merhaba,

Bu hafta çocuklarımızın göz sağlığından bahsetmek istiyorum. Bebeğimizin görsel gelişimi anne karnında, doğumdan hemen önce başlar. Bebeğiniz doğduğunda ilk gözlerinin rengini merak edersiniz ve onunla iletişime geçmeye çalışacağınız ilk noktadır gözler… 

Bebekler doğduğunda siyah beyaz ve gri görür ve bir süre ayrıntıları göremezler.  Bu dönemde ya da ileriki dönemlerde en sık karşılaşılan problemlerden biri de gözlerde kaymadır. Şayet siz de bebeğinizin gözlerinin kaydığını düşünüyorsanız doktorunuza başvurmalısınız. 

Çocukluğun ilk yıllarında hafif kaymaların normal sayıldığını uzmanlar belirtiyor. Bu kaymaların sebepleri şunlar olabilir;

  • Bazı çocukların burun köklerinin geniş olması ve burun yapısının büyüdükçe değişeceğini, inceleceğini göz önünde bulundurmalısınız.
  • Gözün bir kenarında hafif bir perde gibi şey gözün kayıyor sanılmasına sebep olabiliyor.
  • Çocuğunuzun gözünde kayma hissediyorsanız çocuğunuzun düz bakışında bunu test etmelisiniz. Çünkü yan bakışlar sizi yanıltabilir. 

1 yaşına gelen çocuğunuzun göz muayenesini ihmal etmemelisiniz. Çocuklarda göz yaşarması, televizyonu yakından izleme, gözlerde şişlik, çapaklanma, bir gözünü kısarak bakma gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu tip durumlarda hemen bir göz doktoruna başvurmalısınız. Tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis bu konuda da çok önemlidir.

Görsel gelişimin anne karnında başladığını yukarıda söylemiştim. Bu durumda hamilelik sürecinde annenin beslenmesine çok dikkat etmesi gerekiyor. Omega 3 Balık yağı takviyeleri ve doktorunun önereceği multivitamin destekleri ile annenin hamilelik sırasında beslemesi bebeğin tüm gelişimlerinde önemli olduğu gibi göz gelişiminde de önemi büyüktür. 

Sağlıcakla kalın, haftaya görüşmek dileğiyle..