Değerli okuyucular merhaba

Bu hafta romatoid artiritden bahsetmek istiyorum.Uzmanlar romatoid artirit hastalığının bir ottoimmün ve sebebi bilinmeyen bir hastalık olduğunu söylüyorlar. Genetik yatkınlık her hastalıkta olduğu gibi tabiiki bu hastalıkta da önemli bir faktördür. Vücudun kendi eklemlerine saldırıda bulunarak eklemlerde şekil bozukluğuna sebep olan bir hastalıktır. Eklemlerde ve lenf bezlerinde şişme ve sıcaklık artışı romatoid artiritin başlıca belirtilerindendir. Eklemler dışında iç organları da zaman zaman tutabiliyor ve ağır sonuçlara sebep olabiliyor. Bu sebeple yukarıda bahsettiğim belirtileri çocuğunuzda hissettiğinizde mutlaka bir doktora başvurunuz ki tedaviye başlama konusunda geç kalmayın.

Şayet çocuğunuzda veya çevrenizde romatoid artirit tanısı konulduysa şunlara dikkat etmekle başlayabilirsiniz;

  • Gıda intoleransı testi yaptırmakta fayda var, otoimmun hastalıkların arkasında yatan sebeplerden biri olabilir gıda intoleransları. Ve bu testin sonucuna göre beslenmede değişiklikler yapmak olumlu sonuçlar verebilir.
  • Uzmanlar romatizma hastalarının glutenden, buğdaydan, hazır mayadan uzak durması gerektiğini savunuyor.
  • Zerdeçal kendini kanıtlamış bitkilerden biridir, bunu beslenmenize eklemeyebilir ya da besin takviyesi olarak doktor kontolünde ilerleyebilirsiniz.
  • Hazır yoğurttan ziyade çocuklarınız ve aileniz için yoğurdunuzu evde mayalamak sağlık açısından iyi bir tercih olabilir.
  • Kemik sağlığı için kollajen içeriği  zengin olan kemik suyunu (evde hazırladığınız kemik suyu) yemeklerinize ilave etmeyi ihmal etmeyin lütfen.
  • Zencefil de halk arasında yangı giderici olarak bilinir, bu sebeple zencefilin bu faydasından yararlanmak için beslenmenize ilave edebilirsiniz. 

Sağlıcakla kalın, haftaya görüşmek dileğiyle..

Sıdıka Büyükhelvacıgil Öztürk

Kimya & Biyoloji Mühendisi, İş Geliştirme Uzmanı