Değerli okuyucular merhaba,

Bu hafta emzirme konusunu ele alacağız. Emzirmek, anneliğin ilk anlarında öğrenmeye çalıştığınız, bebeğinizi ağlama krizlerinden çıkarabilecek tek şey ve bence dünyanın en güzel duygularından biri. Yaradanın anneye ve bebeğe verdiği bir lütuf.. Bugün hala anne sütünün içeriğinin tam olarak keşfedilememiş olması da bu besini mucizevi yapan şey bence. Emzirme dönemi özellikle geceleri meşakkatli olsa da, çok sık uyanmayı göze almanıza değecek emin olabilirsiniz. Bebeğinizin gelişiminin iyi gittiğini ve sağlıklı bir şekilde büyümesine katkı sağladığını gözlemleyince tüm zorlukları unutacaksınız. Emzirme döneminde bazı önemli noktaları paylaşmak isterim;

  • Bu dönemde göğüslerinizin yara olmaması için göğüs uçlarınıza Zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı sürerek süreci yönetebilirsiniz.
  • Bol su içmeyi ihmal etmemelisiniz. 
  • Süt olsun diye çok yememelisiniz. Yapılan bir çalışmada diyetine dikkat eden yürüyüş ve egzersiz yapan anne ile diyetine dikkat etmeyen anne karşılaştırılıyor ve iki grubun da çocuklarının gelişiminde bir farklılık görünmüyor. Bu sebeple doğumdan bir süre sonra, günde 15 er dakika yürüyüş veya egzersiz yapabilir, zamanla bunu 45 dakikaya kadar uzatabilirsiniz. 
  • Gebelik ve doğum sonrası dönem duygu değişikliklerinin çok sık görüldüğü dönemlerdir. Annedeki kilo alımı, doğum sonrasında üzerine yüklenen sorumluluk, değişen hormonlar annede depresyona sebebiyet verebilir. Yeterli ve dengeli beslenme, gebelikte ve emzirme döneminde çok önemlidir. Diyetlerinizde Omega 3,çinko, B6 vitamini, folik asit, selenyum, kalsiyum, demir, Vitamin A içeren gıdalar tüketmek ya da eksikliği durumunda doktorunuzun gözetiminde bunları besin takviyesi olarak almak bu dönemi suhuletli bir şekilde atlatmak için önemlidir. 
  • Bebeğiniz gündüzleri uyuduğunda siz de uyumaya çalışın, çünkü bu dönemde süt salgısını en çok artıran şeylerden birisi de uykudur. 

Ve son olarak tüm uzmanların önerdiği gibi çocuğunuzu 2 yaşına kadar emzirin. Bebeğinizin bedensel ve ruhsal gelişimi için bu çok önemli. Lütfen bu mucizevi besinden onları mahrum etmeyin..

Sağlıcakla kalın, haftaya görüşmek dileğiyle..

Sıdıka Büyükhelvacıgil Öztürk

Kimya & Biyoloji Mühendisi, İş Geliştirme Uzmanı