Değerli okuyucular,

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çocuklarda alerji görülme sıklığı zamanla artmaktadır. Her geçen gün yeni yeni alerjiler duymaya başladık. Bu durum etrafımdaki tüm aileleri ve beni de endişelendirmekte. Son zamanlarda doğan çocukların büyük bir çoğunluğu alerjik doğuyor maalesef. En sık görülenleri ise alerjik rinit, atopik dermatit ve yiyecek alerjileri. Alerjinin genetik yatkınlığı olsa da hayat şartlarını düzenleyerek bazı belirtilerini baskılayabiliriz. 

Geniş katılımı olan, tecrübelerin paylaşıldığı bir Whatsapp anne grubum var, annelerin en çok sordukları sorulardan biri, gıda tolerans testleri ve alerji üzerinde uzmanlaşmış doktor isimleri, maalesef aileler bu konudan muzdarip. Benim de kızıma ilk doğduğunda doktorumuz alerjik bir yapısı var şeklinde uyarmıştı. Çok şükür çok ileri bir alerjisi yok fakat ben kızımı düzenli olarak Çörekotu yağı ile destekliyorum. Hem bağışıklığını güçlendiriyor hem de alerjik rinit belirtilerini hafifletiyor. Hiçbir yan etkisi olmayan doğal bir ürünle, antihistaminik kullanmadan bu süreci atlatıyor olmak benim içimi ferahlatıyor açıkçası. 

Besin yiyecek alerjileri ise 0-1 yaş döneminde kendini gösteriyor. En alerjik ürünlerin başında inek sütü, yumurta, balık, fıstık geliyor. Genelde ciltte kaşıntı ve/veya kızarıklık şeklinde tepki veriyor vücut bu alerjilere. Bu tip alerjilerin bir süre sonra kaybolduğu gözlemlenmiştir. 

Şayet alerjik bir çocuğunuz varsa şunlara dikkat ederseniz bazı semptomları baskılamanıza yardımcı olacaktır;

  • En iyi koruyucu anne sütüdür, bu sebeple mümkünse 0-2 yaş arası çocuklarınızı emzirin, 
  • Evinizi her daim havalandırmayı ihmale etmeyin, 
  • Şampuan, yumuşatıcı seçimlerinizi özenle yapmalısınız,
  • Losyon yerine nemlendirici olarak daha doğal Zeytinyağı veya Hindistan Cevizi yağı tercih edebilirsiniz,
  • Katkı maddeli hazır gıda tüketimini en aza indirmeliyiz,
  • Antibiyotik kullanımını en aza indirip çocuklarımız hastalanmadan doğal besin destek ürünleri ile desteklemeliyiz.

Sağlıcakla kalın, haftaya görüşmek dileğiyle..

Müge TOYRAN, Can Naci KOCABAŞ, Okul ve Allerjik Hastal kul ve Allerjik Hastalığı Olan Çocuk, Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Alerji ve İmmunoloji Kliniği, Ankara, Türkiye