Değerli Okuyucular,

Bu hafta çok önemli bir konuya özellikle değinmek istedim. Hipertansiyon hastalığı genel anlamda kafamızda hep yetişkin hastalığı olarak eşleşmekte. Ancak bu düşüncenin aksine, yapılan araştırmalar yüksek tansiyon hastası çocuklarda artış olduğunu gösteriyor. Peki nedir bu hipertansiyon? Belirtileri neler? Çocuklarımızı yüksek tansiyondan nasıl koruruz?

Tansiyon, damarlarımızdaki kanın dolaşım sırasında oluşturduğu basınçtır. Hipertansiyon ise kan basıncının belli bir süre yüksek olmasıdır. Ülkemizde hipertansiyon her yaş grubunda oldukça yaygın görülmektedir. Son yıllarda doktorlar yüksek tansiyon hastası çocukların sayısının arttığını ifade ederken, çoğunun sebebini şişmanlık, obezite veya böbrek hastalığı olarak belirtmektedir. Şayet çocuğunuzda baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, burun kanaması ve görme bozukluğu gibi belirtiler var ise hipertansiyondan şüphelenebilirsiniz. Hipertansiyon tedavi edilmezse göz, böbrek ve kalp gibi organlara zarar verebilir. Bu sebeple yavrularımızın büyümesini sağlıkla ve keyifle izlemek için aşağıdakilere dikkat etmekte fayda görüyorum.

  • Fast food tüketimini minimize etmeli,
  • Çocuklarımızla beraber düzenli egzersiz yapmalı,
  • Beslenmesine sebze ilave etmeli,
  • Meyve ve meyve suyunun miktarını abartmamalı,
  • Yemeklerimizde tuz tüketimini azaltmalı,
  • Ayrıca çocuk doktorlarımıza rutin kontroller için gittiğimizde en azından yılda 1-2 sefer çocuğumuzun tansiyonunun ölçmelerini talep etmeliyiz. 

Son olarak hayattaki en güzel hediyeleriniz olan evlatlarınızın her sağlıklı günü için şükretmeyi unutmayın…

Sağlıcakla kalın…

Sevgilerimle..