Anneler Günü kendini 1600'lü yıllarda İngilizler ‘in "Mothering Sunday" (Anneler Pazarı) kutlamalarında gösterdi. Hıristiyanlığın Avrupa'ya yayılmasından sonra "Anneler Pazarı" kutlamaları ruhani bir güç sayılan "Anneler Kilisesi" ni onurlandırmak amacıyla düzenlenmeye başlandı, doğurganlık ve inanç yine bir araya geldi. 

İçinde bulundukları dönemde zor koşullar altında yaşayan ve çoğu zaman çalıştıkları yerlerde barınan İngilizler bu özel günde izinli sayılırlar ve tüm günlerini evlerinde anneleri ile geçirirlerdi. Hatta biraz da Hristiyan aleminin yortu geleneğinin etkisiyle olsa gerek "mothering cake" adını verdikleri bir tür pasta götürme adeti yerleşmişti. 

Hristiyanlığın Avrupa'da yaygınlaşmasından sonra bu kutlama, onlara hayat veren ve kötülüklerden koruyan ruhani bir güç sayılan "Anneler Kilisesi" ni onurlandırmak amacıyla değişti. Zamanla kilise festivali Anneler pazarı kutlamaları ile birleşerek, beraber kutlanmaya başlandı. 

Ülkemizde ise 1955 yılından beri mayıs ayının ikinci pazar gününde anneler günü kutlanıyor. 

BABALAR GÜNÜ  

Babalar Günü… Acaba Anneler Günü'ne karşı bir gün olarak mı ortaya çıktı. Bir çok kişi belki de Babalar Günü'nün de bir tarihçesi olduğunu bilmiyor. Aslında Anneler Günü kadar eski olmasa da Babalar Günü'nün de 91 yıllık bir geçmişi var. Ama bazı tarihçiler, Babalar Günü'nün Antik Roma'da bile kutlamasının yapıldığını belirtiyorlar.

Haziran ayının 3. Pazarı olarak kutlanan Babalar gününün tarihçesi için elimizde iki farklı kaynak var. Bazı araştırmacılar tarih belirtmezken Babalar Günü'nün Batı Virginia'da ortaya çıktığını savunuyor. Bu araştırmacılar Batı Virginia'da yaşayan John Dowdy'nin annesi öldükten sonra onun yerini alan babası için böyle bir gün kutlanmasını istediğini söylüyor. 

Babalar Günü ilk kez 19 Haziran 1910'da Washington'ın Spokane şehrinde kutlanmıştır. Bu tarihten sonra ABD'nin diğer eyaletlerine yayılmıştır. Ancak Babalar Günü resmi olarak 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge'in desteğiyle kutlandı. 1966 yılında ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazar gününün Babalar günü olarak kutlayacağını açıklayan bir bildiri yayınladı. 

Ülkemizde 80'li yılların sonlarına doğru kabul gören Babalar Günü, bu yıl da Haziran ayının üçüncü Pazarı’nda kutlanıyor. 

Gerek anneler günü, gerekse babalar günü hediyeler alınmakta ziyaret yapılmakta, günün anlamına uygun boy boy resimler çektirilmekte, sosyal medyada, sanal âlemde bu resimler paylaşılmakta. Peki diğer günler ne olacak peki?  Anneler, babalar hatırlanmayacak mı, ziyaret edilmeyecek mi? Aldığımız hediye ile günü kutlamış, yılı tamamlamış mı olacağız? Kapitalist sistem gayesi anneyi, babayı düşünmek değil. Bu günleri canlı tutarak , mal satmak, hediye satmak, para kazanmak derdinde.

Müslüman bir yetişkin için namaz kılmak farz. Gerek farz namazlarında, gerekse diğer namazların son oturuşlarında Rabbena duası okunmakta. 

Rabbena Duasında bakın ne diyor;  Allah’ım! Bize dünyada iyilik, güzellik ve nimet ver, ahirette de iyilik, güzellik ve nimet ver. Bizi ateş azabından koru. (Bakara, 2/201)

 Rabbimiz! Beni, anamı, babamı ve bütün mü’minleri hesap gününde (herkesin sorguya çekileceği günde) bağışla.”  (İbrahim, 14/41)

İster yakında olsun, ister uzakta olsun, ister hediye alsın, isterse hediye almasın, Müslüman bir çocuğun Rabbena duasından daha iyi bir hediyesi olabilir mi? 

Öyleyse evlatlar olarak namaza kesintisiz devam, anne ve babalarımıza kesintisiz dua için.

Cenabı Allah hayatta olan Anne ve babalarımıza hayırlı ömürler lütfetsin. Vefat edenlere rahmeti ile muamele etsin. 

Baki selamlar.