Gebelik zorlu bir süreçtir. Gebeliğin en büyük mutluluğu insanın bebeğini kucağına alması olsa gerek. İşte o andan itibaren anne ile bebeği arasındaki en önemli bağ emzirmedir. Bu hafta Emzirme Haftası olduğu için biraz emzirmeden bahsetmek istedim.

Emzirme sayısız faydası olan bir eylem. Hem bebek için hem de anne için çok önemli. Annenin bebeği ile olan duygusal temasının en önemli başlatıcısı. Diğer taraftan pek çok sağlık faydası var. Meme, rahim ve yumurtalık kanseri riskini azaltıyor,  kemik erimesini geciktiriyor. Gebelik sonrası depresyon olasılığını azaltıyor ve kolay kilo vermeye yardımcı oluyor. Yapılan çalışmalara göre emziren annelerde şeker hastalığı ve romatizmal hastalık gelişme oranı daha az. 

Anne sütü harika bir besin.  Anne sütü ile beslenmenin faydaları ise ömür boyu sürüyor. Anne sütü ile beslenen bebeklerde solunum sistemi enfeksiyonları 4 kat, ishal 18 kat azdır. Anne sütü ile beslenen bebekler yaşamlarının ilk yılında beslenmeyenlere göre daha az hastaneye yatmaktadır. Bu bebeklerin zekaları ve okul başarıları daha yüksek olmaktadır.

Yaşamın ileriki yıllarında anne sütü ile beslenen bebeklerde şeker hastalığı, obezite ve lösemi daha az gözlenmektedir. Daha az kalp damar hastalıklarına yakalanırlar. Diş çürümesi de yarı yarıya azalmaktadır. 

Gerek anne gerekse bebek için sayısız yarar sahip olan emzirmeyi Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF 2 yıl boyunca önermektedir. Dünyada her yıl 1 milyondan fazla bebek ve çocuk anne sütü ile beslenemediği için ishal, solunum yolu enfeksiyonları ve benzeri diğer enfeksiyonlardan dolayı kaybedilmektedir. Bebeklerin doğumdan itibaren 6 aylık olana kadar tek başına anne sütü ile beslenmesi ve sonrasında ise ek besinlerle birlikte olmak şartıyla en az 2 yaşına kadar da anne sütü ile beslenmeye devam ettirilmesi Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisidir. 

Gerçekten de bu kadar çok faydaya sahip ve bir o kadar da masrafsız bir beslenme yöntemi olan emzirme her anne için öncelik olmalıdır. Emzirme konusunda bir engel olmadığı sürece 2 yıl boyunca emzirmek faydalı olacaktır. 

Kaynaklar:

1.http://content.lms.sabis.sakarya.edu.tr/Uploads/53835/53103/emzirmenin_anne_ve_bebeğe_yararları_1.pdf

2. http://www.istanbulsaglik.gov.tr/ahweb/belge/bebekSag/emzirme.pdf