Biz küçüklerinden saygı görmeyi son derece hak eden büyüklerimiz hepimiz için çok değerli olmalıdır. Onların dediklerini ikiletmemeliyiz. Anne ve babalarımıza nezaket içinde bir tutum sergilemeliyiz. Dinimizde bile anne babaya öf bile denmemesi gerektiği vurgulanmıştır. Ne kadar sinirlenilse bile anne ve babaya karşı bağırılmamalı ve her zaman için son derece saygılı davranılmalıdır. Büyüklere laf çarpıtmak yanlış bir davranıştır. Saygıdan uzak bu tür davranışlardan kaçınılmalıdır.

Saygılı davranmak için dikkat edilmesi gereken noktalardan biri ise hitaptır. Hitap ederken isimlerini kullanmamalı belli hitap sözcükleri kullanmalıyız. Büyüklerin yanında ukalalık yapılmamalı, konuşurken sözlerinin bitmesi beklendikten sonra konuşulmalıdır. Her ne kadar doğru olmadığını düşündüğünüz bir şeyi söylüyor olsalar da anne babanın kalpleri kırılmadan konuşulmaya ve fikriniz söylenmeye çalışılmalıdır.

Ayrıca anne baba ve büyüklere hizmet edilmeli onlara emir verilmemelidir. Onlar bizden yaşça büyük olduğu için bu hem saygısızca olur hem de hak etmedikleri şekilde bizim için çok yorulmuş olurlar. Bu yüzden anne babaların her zaman ihtiyaçlarına duyarlılıkla yaklaşılmalıdır.

Büyüklerin yanında oturup kalkışa bile dikkat edilmelidir. Büyüklerimizden biri bulunduğumuz yere girdiğinde ayağa kalkılmalı ve onlar oturmadan oturulmamalıdır. Aynı şekilde kayınvalide ve kayınpederlere de saygı gösterilmelidir, onlar da anne baba gibi sayılmalıdır.

Anne ve Babalarımız bizlere birer emanettir.

Rabbim Anne ve Babalarımıza, büyüklerimize uzun ömürler versin inşallah

Selametle kalın