“Anne oluyorsunuz! ” cümlesini duyduktan sonra bir telaş sarmaya başlar tüm benliği. Ortalama dokuz ayı hem onun için hem de kendiniz için en sağlıklı şekilde geçirmek istersiniz tüm kalbinizle… Bu zamanları en iyi şekilde geçirmek için dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de vitamin ve mineral değerleri. Bu değerler hem çocuğun gelişimi ve doğumundan sonraki zamanlarını olumlu etkilerken hem de anne adayının doğum sürecini en kolay şekilde atlatmasını sağlar. Peki anne adayları hangi vitamin ve mineral değerlerine dikkat etmeli? Bunun dışında hayatında ne gibi değişikliklere gitmeli?

1. D vitaminini, Folik asit, Demir takviyesi, Kalsiyum takviyesi ve Omega 3 balık yağı takviyesi önemli; tabi ki doktorunuzun kontrolünde…

  • Türk kadınlarının %70’inde demir eksikliği anemisi görülmektedir. Gebelik döneminde bu durum çok daha büyük önem taşımakta ve annede ciddi eksikliklere sebep olmaktadır.
  • Kalsiyum minerali; gebelerde fetüsün sağlıklı kas ve kemik yapısının temellerini oluşturmaktadır.
  • Gebelikte, Omega 3 doymamış yağ asidi desteği oldukça önemlidir. yapılan çalışmalar gebelik süresince alınan Omega 3 desteğinin; hem fetüsün gelişimini hem de annenin bu süreci sağlıkla geçirmesini desteklediğini göstermiştir.

  • Vücutta folat düzeylerinin düşük olması erken doğum riskini arttırmakta ve fetal büyümeyi kısıtlamaktadır.

2. Günde 8- 10 bardak su tüketin.

3. Hafif yiyecekler yiyin.

4. Bulunduğunuz mevsimin meyvelerini uygun miktarlarda tüketmeye dikkat edin.

6. Doktorunuz önerir ise hamilelik egzersizlerinden kaçınmayın

Referans: https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/anne-adaylarina-saglikli-bir-yaz-icin-8-oneri/; http://renklidiyet.com/gebelikte-vitamin-mineral;