‘’Christopher Columbus,1492 yılında Uzakdoğu'ya yeni ticaret rotaları bulmak için, İspanya sponsorluğunda, batıya doğru çıktığı keşif gezisinde, kazara Amerika Kıtası'nı keşfetmeye başladı’’ bilgisi tamamen yanlıştır. Amerika kıtasını ilk olarak 900’lü yıllarda Müslüman denizciler keşfetmiştir. Şimdi diyeceksiniz, ‘’Madem biz bulduk, neden Avrupalılar üstünde?’’ Bu soruyu sormaya hakkınız var derim. O zaman gelin asıl gerçeğe birlikte bakalım.

Batı bizden daha bilimsel, ilerde, gelişmiş gözükse de aslında her şeyi bizden öğrendiler, gördüler. Geçmişte Müslümanlar, Batı’dan daha çok gelişmişti. Bilimsellikten tutun, hijyene kadar birçok şeyden habersiz ve yoksun olan Batı, şu an bizden daha ilerde gözüküyor! Anlayacağınız her şeyi bizden gördüler ve bizim sayemizde geliştiler. O zamanlar daha ilerde olmamıza rağmen bunun ne yazık ki farkında değildik.

26 yıl boyunca İslam coğrafyasıyla ilgilenen dünyaca ünlü Prof. Dr. Fuat Sezgin ise, Amerika’nın keşfi konusuna değinmiştir.

TÜRKİYE’NİN DURUMU FARKLI OLURDU!

Yazdığı kitaplara da değinen Fuat Sezgin, “Bunu yazdım, fakat bugüne kadar milletimden tek seda bana gelmedi. Bunun teessürü içindeyim. Ben bunlarla sizi harekete geçirmek istiyorum. Allah size bir hayat vermiş fakat bunu iyi kullanmıyorsunuz. Bunu iyi kullanmanız için heyecanı vermek istiyorum. Kitapta yazılan her şey doğrudur. “Arap-İslam Edebiyatı Tarihi” kitabı 30 sene evvel çıkmış olsaydı, bugünkü Türkiye’nin durumu başka olurdu” ifadelerine yer vermiştir. Profesör Sezginin de burada dediği gibi, Müslümanlar bu durumun önceden farkında olsaydı, belki de şu anda her şey çok farklı olabilirdi.

Sadece Amerika’nın keşfi değil, Avrupalılar tarafından yapıldığı zannedilen haritalar da Müslümanlara aittir!

HARİTALAR DA MÜSLÜMANLARIN!

Fuat Sezgin bu konuya da değinmiştir. Şu an kullanılan Afrika, Asya ve Avrupa’ya ilişkin tüm dünya haritaları, Avrupalılar tarafından yapılmamıştır. Ancak Avrupalılar, modern haritaları Müslümanların yaptığını kabul etmiyor.

Sezgin ise bu konuyla ilgili şunları kaydetmiştir, “Bakın şu kadar söyleyeyim; bu olay coğrafya tarihini bilmeyen insanlar için çok mühim gözüküyor ancak benin için mühim olan bütün coğrafya, coğrafya ilminin ve bu dünya haritalarının nasıl gelişmiş olmasıdır. Ben 26 sene, aralıksız İslam coğrafyası üzerine çalıştım. Bunu 6 cilt halinde yazdım. Başladığımda ben de Avrupalılar gibi ve bugünkü Müslümanlar gibi elimizde bulunan bütün bu haritaların Avrupalılar tarafında yapıldığını zannediyordum. Dünyaya hakim olan inanç buydu. Bu İslam dünyasında da şimdi hakim olan bir düşünce.”

FUAT SEZGİN KİMDİR?

Fuat Sezgin, Bitlis'te 24 Ekim 1924'te doğdu. Erzurum'da ortaokulu ve liseyi bitirip 1943'te İstanbul'a geldi.

Sezgin, 1951'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni bitirdikten sonra, Arap Dili ve Edebiyatı üzerinde doktora yaptı.

"Buhari'nin Kaynakları" konulu doktora tezini tamamlayıp, 1954'te doçent oldu. Bu çalışmasıyla hadis kaynağı olarak İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan Buhari'nin, bilinenin aksine sözlü kaynaklara değil yazılı kaynaklara dayandığı tezini ortaya attı.

Arap-İslam Bilimleri Enstitüsü için hazırladığı bilimsel araç ve gereçlerin benzerlerini yaptırarak, 25 Mayıs 2008 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı İstanbul İslam, Bilim ve Teknoloji Müzesi'nin açılmasında öncüydü.

İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin, 30 Haziran 2018'de 94 yaşında hayata gözlerini yumdu.

PROF. DR. FUAT SEZGİN’İN ALDIĞI ÖDÜLLER

·         Kral Faysal Ödülü (1978)

·         Frankfurt am Main Goethe Plaketi (1980)

·         Almanya 1. Derece Federal Hizmet Madalyası (1982)

·         Almanya Üstün Hizmet Madalyası (2001)

·         İran İslami Bilimler Kitap Ödülü (2004)

·         Hessen Kültür Ödülü (2009)

·         T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü (2013)

Hacer Ceylan

Türk bilim heyeti 8. kez Antarktika yolunda Türk bilim heyeti 8. kez Antarktika yolunda

Editör: Tuba Kaya