Şeker Hastalığı, bilimsel adıyla diyabet özellikle de ileri yaşta ortaya çıkan  ve Tip 2 diyabet denen şekli ülke ekonomisine en çok zarar veren hastalıkların başında gelmektedir. TURKDIAB çalışmasına göre Türkiye nüfusunun %13.7’si diyabet hastasıdır ve bir o kadarının da diyabet eğilimi bulunmaktadır. Daha da önemlisi toplumdaki diyabet oranı son 8 yılda nerdeyse 2 katına yükselmiştir.

  • Şeker hastalığı olanlar uzun süre bunun farkında olmamakta ve teşhis konulduğunda aslında çok uzun zamandır kanlarında yüksek şeker oranları ile yaşamaktadırlar. Bu yüksek şeker oranı zaman içerisinde o kişinin başta kılcal damarları ve sinirleri olmak üzere pek çok organına zarar vermektedir.
  • Tip 2 diyabetin en önemli özelliklerinden bir tanesi de ailesel geçiş göstermesidir. Bu nedenle ailesinde özellikle yaşlılıkta ortaya çıkan şeker hastalığı olanlar dikkatli olmalı ve düzenli olarak kan şekerlerini kontrol ettirmelidir.
  • Halihazırda şeker hastalığı olanlar da organlarının zarar görmemesi için çok dikkatli davranmalıdır. İlaçlarını düzenli almalı, düzenli kan şekeri kontrolü yapmalı ve diyetlerine özen göstermelidir.
  • Tedaviyi destekleyici olarak çörek otu yağı, kudret narı, nar çekirdeği yağı ve tarçın ekstresi gibi bitkisel destekler de kullanılabilir.

Tip 2 diyabette en önemli nokta yaşam tarzının düzenlenmesidir. Hareketin yoğun olduğu, diyete dikkat edilen ve sigaradan uzak durulan bir hayat en idealidir. 

Kaynaklar:

1. http://www.turkendokrin.org/files/file/TURDEP_II_2011.pdf

2. http://www.diabetcemiyeti.org/c/turdep-2-sonuclarinin-ozeti