Yiyecek alışverişini yemek öncesi yapmayın!

Açken siz siz olun market alışverişine çıkmayın. Açken salgılanan Ghrelin hormonu, insanları daha çok alışveriş yapmaya yönlendiriyor. 

Vücuda alınacak besin miktarını ve iştahı düzenleyen en önemli sinirsel merkezler, hipotamalusta bulunur. Hipotalamus açlık, tokluk, dürtüsellik, duyusal iniş çıkışların kontrol edildiği ana merkezdir. Kan glikoz düzeyinin düşmesi ve kan serbest yağ asidi düzeyinin yükselmesi sonucu açlık hissini başlatan en önemli etmenin polipeptid yapısına sahip Ghrelin hormonu olduğu bilinmektedir. Bu sistemlerin aktifleşmesi dopamin yetersizliğini, yani dürtüselliği tetikleyerek alışverişe daha fazla yönelmeye neden olur.

Bir bireyin nasıl bir beslenme alışkanlığı olduğunu anlamak için market arabasına, sepetine bakmanız yeterli!

Nasıl tür de bir beslenmesi var o sepetten anlayabilirsiniz. 

Hazır gıdalar ,şekerli,yağlı besinler mi daha çok yer alıyor yoksa sebze meyve süt yoğurt  mu daha agırlıklı? Bir kişinin beslenme alışkanlıkları en iyi alışveriş sepetinden anlaşılır.

Aç karnına alışverişte yüksek kalorili besinlere yöneliyoruz ve daha çok miktarda yiyecek almamıza neden oluyor. Ana öğün saatlerine doğru yapılan alışverişin yanlış oldugu kanaatindeyim. Çünkü; açken alışverişe çıkmak demek, normalde tokken aklınıza bile gelmeyecek besinleri/ürünleri de alabilirsiniz anlamına geliyor. Açken kendimizi kontrol edemeyerek alışkanlıklarımızın dışına çıkabiliyoruz. Açken kan şekerimizin düşüklüğü nedeniyle şekerli besinlere yöneltiyor bizi. Farkında olmadan yaptığımız bu yanlış yönelme, aldığımız besinlerin çeşidinde olduğu kadar miktarında da  değişiklikler oluyor. Açken daha kalorili besinlere yöneliyoruz ve daha fazla sayıda almak istiyoruz. 

İşte bu yüzden yiyecek alışverişinizi tok karnına yapınız!

Evden çıkmadan ihtiyaçları lütfen listeleyin!

İhtiyaçlar evde belirlenip not alınırsa alışveriş esnasında abur cubura yönelmeden sadece ihtiyaçları almanızla kalabilirsiniz.

Açlık bilinçsiz alışverişe neden olurken ,sonrasında bilinçsiz tüketimi körükleyecek ve bu durum ihtiyaç dışı alımlarla aile bütçesini de sarsıntıya uğratmış olacaktır.