Altın, kendi şartlarını oluşturmaya başlıyor. Dünya’da Koronavirüsün hafiflemesi, ülkelerin virüsle mücadeleyi öğrenmesi, belirsizliklerin her geçen gün biraz daha hafiflemesi, ülkelerin yeni normalleşme sürecini sürdürmesi, fiziki altına ulaşmanın biraz daha kolaylaşması, atölyelerin açılması, ticaretin iyileşmeye başlaması altının kendi fiyat şartlarını oluşturmasına zemin hazırladı gibi.

         Küresel piyasalarda altın alma talebi her yıl bu aylarda daha da fazlalaşır. Hindistan’da düğün sezonunun başlaması, Hindistan geleneğinde gelinlere çok fazla altın takılması, altının parlayacağının işaretlerindendir.

         Hindistan’la birlikte Çin’in de bu aylarda yıllardır altın aldığı herkesçe malum geçen aylarda Çin Merkez Bankası altın alımı yaptı, ama bu aylarda altın ile ilgili Çin’den bir ses seda çıkmadı. Çin Koronavirüsün tekrar nüksedip nüksetmeyeceği ile meşgul.

Dünya Altın Konseyinin raporuna göre altın fonları dünyada rekor kırdı. Geçtiğimiz aylarda Bankalara 154 Ton Altın eklendi, bu da altının bütün kargaşaya rağmen değerinin yükselmesine sebep oldu.

Petrol fiyatlarından gelen büyük ucuzluk ve sıkıntı nedeniyle Rusya’nın ekonomik sıkıntı çekmeye başlaması geçtiğimiz günlerde ciddi ölçüde aldığı altınları bu ayda durdurması bu da altın fiyatının yön tayininde karar verici oldu.

Kasım ayında ABD‘de yapılacak Başkanlık seçimleri küresel piyasaları nasıl etkileyecek, para piyasaları birkaç ay sonra bu seçimleri çok ciddi takip edip seçimlere kilitlenecek gibi.

Piyasalar, Koronavirüsten kurtulursa seçimlerin etkisiyle şimdiden fiyat yön tayinine girebilir. Bu fiyatların korkuyla aşağı veya yukarı yön olarak seyretmesine sebep olabilir.

Altın, ikinci dalgayı ve ABD seçimlerine odaklandı, her ikisini de takip etmeye ve beklemeye geçti. İkinci dalga ve seçim baskısını üzerinde fazlaca hissetmeye başladı.

Geçtiğimiz hafta Ons 1690$ seviyelerine düşmesi, hemen bir gün sonra tekrar 1700$’a çıkması bu tedirginliği yaşadığını gösteriyor. Altının yön tayininde illaki ABD seçimlerine odaklanacağı, ufacık bir harekette fiyat hareketi yaşacağını gösteriyor.

Altında roller değişecek ama altın bir türlü kendi gündemini bulamıyor, 2020 yılı sonuna doğru da bulamayacak gibi, virüsten kurtulursa ABD seçimlerini takibe başlayacak hemen çok hızlı karar alıp kendi rolünü oynayacak. Altın 1740$ Onsu kırmak istiyor. Eğer bu seviyeleri kırabilirse yukarı yöne hareketlenecek. Altın 1740$ Onsu kıramaz ise 1650$ Ons seviyelerine gelir ise hem piyasalar hareketlenecek hem düğün sezonu için hem de yatırımcı için bir alım fırsatı daha sunacak.

Alımlarda ve satışlarda endişe ve panikle hareket edilmemeli, kademeli hareket etmenin zamanı geldi gibi. Altının satıcı tarafı, Ons Dolar pozisyonunu takip edip kar elde etmişse satabilir. Alıcı tarafı ise gelişmeleri iyi takip edip altın mutlaka bir alım fırsatı daha sununca ona göre karar verip alabilir. Alıcı tarafına da tavsiyemiz kademeli alım yapması.

Cumartesi günü 381,50 TL ile kapanan 24 ayar has altın piyasası, Pazartesi günü 379 TL ile açtı, bu da altın alıcı tarafına bir fırsat sundu. Salı günü 24 ayar has altın 380 TL seviyelerine çıktı.

22 Ayar Altın ise Cumartesi günü 362 TL seviyelerinden Pazartesi günü 360 TL seviyelerine geriledi. Salı günü tekrar 362 TL seviyelerine çıktı.

Hafta başı;

Altının Onsu 1731 $ ile başladı 1743 $ seviyelerini gördü.

Dolar : 6.82 TL ile başladı 6.88 TL seviyelerini gördü.

Euro : 7.66 TL ile başladı 7.79 TL seviyelerini gördü.

24 Ayar Altın 379 TL ile başladı 383,70 TL seviyelerini gördü.

Hafta ortası ;     

         Ons            : 1725 $

         Dolar          : 6.83 TL

         Euro           :  7.74 TL

24 Ayar Altın       : 380,00 TL olarak piyasalara yansıdı.

Gün itibari ile ; 

Ons            : 1.728 $

         Dolar          : 6.86 TL

         Euro           : 7.73 TL

 24 Ayar Altın      : 381,30 TL olarak piyasalara yansıdı.

         Bütün dünya ve Küresel piyasalar Koronavirüsten gelecek olumlu veya olumsuz haberleri beklemeye başladı.

Velhasıl 2020 Aralık ayına kadar küresel piyasalar durulmayacak gibi gözüküyor.

18.06.2020

Selam ve dua ile