1. konforlu bir hayata sahip olmak ve zor günlerde elimizde birikim olması için hemen hemen hepimiz yatırıma yöneliriz.

Yatırım deyince öncelikle aklımıza Altın, Dolar, Euro, Borsa ve Hisse Senetleri, gayrimenkul gibi yatırımları gelir.

Özellikle son yıllarda ve pandemi sürecinde ülkemizde altına olan yatırımın çoğaldığı görülmektedir.

Çünkü altın anında paraya çevrildiği gibi, değerini hiç kaybetmeyen bir yatırım aracıdır. Akması ve kokması da yoktur.

Türk Halkının da en çok yatırım yaptığı ve yastık altı birikim olarak ta algılandığı altın, sürekli revaçtadır.

Dikkat çekici görünümü ve doğada sınırlı sayıda bulunması sebebiyle de ekonomide de önemli bir yeri vardır.

Keşfedildiği M.Ö. zamanlardan günümüze birçok alanda kullanılmış olan Altın, finans piyasalarında fiziksel olarak sahip olunmadan da elde edilmesiyle de günümüzün en önemli yatırım araçlarından birisidir.

Ekonomik ve politik çalkalanmaların piyasalardaki olumsuz yansımalarında bile yatırımcılar tarafından yoğun talep gösterilen altın, “güvenli liman” olarak konumlandırılıyor.

Bu doğrultuda güvenli liman arayışındaki yatırımcıların, piyasalardaki belirsizliklerin devam ettiği dönemlerde de vazgeçilmez yatırım aracı olmuştur.

Ancak değeri ve fiyatı sürekli artan Altın’ın taklidi yapıldığı gibi, düşük ayarlı altını yapan ve satanlar bir o kadar çoğalması da dikkat çekicidir.

Bu durum altın sektörünü olumsuz etkilediği gibi, oldukça zor bir durumla karşı karşıya bırakabiliyor.

En büyük sorun olarak Piyasada ve internet siteleri üzerinden satılan Darphane sikkelerinin taklit edilmesi ve düşük ayarlı altının benzerlerini yapanlar ve satanlar karşımıza çıkıyor.

  1. düğün sezonlarının başlamasıyla birlikte pahalı olan altın ürünlerini alamayan tüketiciler bilmeden taklit edilen Darphane sikkelerini ve düşük ayarlı altın alıyor.

Düğün sahipleri, düğünlerde takılan altının sahte olduğunu bozdurmaya gittiğinde kuyumcuda anlıyor.

Ancak iş, işten geçmiş olduğu için bu ürünleri alanların paraları boşa gitmiş oluyor.

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, sahte ve düşük ayarlı altınların piyasada dolaşımı ve buna yönelik alınacak önlemlerle ilgili açıklamasında,"Odamıza yıllardır yapılan ve alışverişlerin özellikle hareketlendiği düğün sezonları ve özel dönemlerde sıklıkla dile getirilen sorunların başında, piyasada ve internet siteleri üzerinden satılan Darphane sikkelerini taklit ederek bujiteri, altın olmayan ve düşük ayarlı altının benzerlerini yapanlar ve satanlar geliyor. Bu tür altın kalpazanlığı yapanlar, imitasyon altın üretenler ve düşük ayar altın geliştirenler için yasalarımızda öngörülen herhangi bir cezai müeyyidenin olmaması da ne yazık ki bu tür işlemleri yapanları cesaretlendiriyor. Günümüzde imitasyon ve taklit altınların sanki gerçekmiş gibi bilinen internet sitelerinden açık bir şekilde satılması da işin çözümünü zorlaştırıyor."

Başkan Mustafa Atayık, internet siteleri üzerinden satılan taklit Darphane sikkelerinin ve düşük ayarlı altınların çoğunlukla kuyumcu esnafı ile vatandaşları karşı karşıya getirdiğine işaret ediyor.

Bu durumun kuyumcuları zan altında bırakmasına neden olduğunu vurgularken, kuyumcu esnafının bu tür işlerle hiçbir alakasının olmadığını dile getiriyor olması da oldukça büyük bir önem taşıyor.

Altın Sektörün yaşadığı sorununa çözüm amaçlı yapılması gereken yasal düzenlemeyle ilgili İstanbul Kuyumcular Odası(İKO) ile Darphane Genel Müdürlüğü ile bir çalışma başlatıyor.

Özellikle internet üzerinden yapılan satışlarla birlikte artan suiistimallerin önüne geçmek amacıyla İKO tarafından bir yazılım geliştiriliyor.

Altın ve mücevher satışı yapan tüm alışveriş portallarına İKO referansı olmayan hiçbir işletmenin ürün satışına izin vermemeleri çağrısında bulunuluyor.

En kısa zamanda yasal düzenlemenin hayata geçmesiyle söz konusu ürünleri basan, satan ve alanların ağır hapis ve para cezasına maruz kalacak olması sevindirici bir gelişmedir.

Böylelikle Cumhuriyet sikke ve ziynet altınlarının taklit edilmesi, pazarlanması ve satılması imkânsız hale gelecektir.

İKO, kamu yararını gözeterek ürettikleri ve geliştirdikleri tüm proje ve hizmetlerle bir yandan esnafı korurken, diğer yandan müşteri haklarını güvence altına alma hedefine ulaşmış olacaktır.

Umarım hem kuyumcuları hem de tüketicileri rahatlatacak olan Yasal Düzenleme biran önce uygulanır.

Bizlerde taklit edilen Sikkeleri ve ziynet altınlarını ucuz diye almaktan vazgeçeriz.

Ne dersiniz sizce de öyle olması gerekmez mi?