Konya Büyükşehir Belediyesince öğrencilerin bilim merakını geliştirmek amacıyla bu yıl altıncısını düzenlemiş olduğu Bilim Festivali 5, 6 ve 7 Ekim tarihlerinde "Sen de Yapabilirsin" temasıyla yapılmıştır. 

Konya Bilim Merkezi'nde gerçekleştirilen festivalin açılışını Konya Valimizi Yakup Canbolat ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay yapmışlardır. Açılışa ve Festivale İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman,  Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, Konya Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade,  Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, , İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy,  Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ve diğer protokol üyeleri katılmışlardır.

 Hava şartlarının oldukça uygun olduğu bu üç günlük festival süresince ziyaretçiler hem bilgi sahibi oldular hem de eğlendiler. Öğretmen, veli ve aileleriyle katılan binlerce çocuğun stantları gezerken yorgunluk değil, oradan oraya koşarken mutluluk duyduklarını gördük.

Altıncı Bilim Festivaline çok sayıda özel ve resmi kurumların temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katılmıştır. Festival sayesinde, çocuklar bilimle tanışma fırsatı buldular, bir kısmı bilgi edindi, bir kısmı ise bilgilerini tazelemek suretiyle kendilerine yeni bir ufuk açtıklarını sanıyorum. En küçüğünden belli bir yaşa kadar olan herkesin ilgisini çeken bir şeyler vardı festivalde, bu nedenle gençlerin gelecek için kendilerine güvenmeleri, geleceğe güvenle bakmaları için de bir fırsat olmuştur. İleri yaştakilerde her halde eksiklileri yanında yenilikleri görme fırsatı bulmuşlardır. Organizasyon düzenli ve mükemmeldi, bundan dolayı emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 

Üç günlük “Bilim Festival” süresince ziyaretçiler için dolu ve faydalı geçtiğine inanmaktayım. Kalabalık nedeniyle bazı stantlarda yığılmalar ve uzun kuyruklar oluştuğundan çocuklarımızın bir kısmı ne yapıldığını görme fırsatı bile bulamadılar. 

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi olarak 4 ayrı stant ile ilk defa katılmış olduğumuz “Bilim Festival”inde ziyaretçilerin en küçüğünden en büyüğüne kadar ilgilerini çekecek bilimsel bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Ziyaretçiler için olduğu kadar öğrencilerimizin de uygulama alanı olması yanında ne için çalıştıkları ve daha çok çalışmaları hususunu pekiştirmiş oldular.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi olarak bir standımızda çocuklarımızın toprakla buluşması, fide dikimi, tohum ekimi gibi faaliyetleri göstermeye çalıştık. Konya gibi bir ilde elini toprağa değmemiş, fide dikmemiş, tohum ekimini görmemiş bu kadar çocuğumuzun olması doğrusu beni şaşırttı. Belki bizler çiftçi çocuğu olmamız nedeniyle bu işlerin içinde büyüdüğümüzden ve ziraatçı olduğumuzdan olabilir. 

Bilim Festivali iç ve dış donanımları ve gösterileri ile farklı şekillerde ele alınabilir. Üç gün süre ile katıldığım festivalden esinlenerek birkaç hususu belirtmek ve bu festivalde gördüklerimden hareketle belediyelerimize bir öneride bulunmak istiyorum;

  • Belediyeler yaptıkları parkların içerisinde belirli bir alanı toprak olarak bırakmaları, ayda bir, on beş günde bir gibi belirleyecekleri sürelerde mahalle çocuklarına ziraat mühendislerimiz ve yardımcı elemanlar ile ekim- dikim yaptırmaları uygun olacaktır. Böylece çocuklarımıza çiçek, ağaç kısacası bitki sevgisi aşılamış, hem de çocuklarımız belediyemizin ektiği çimlerin ve diktiği çiçek ve ağaçların kıymetini bilmiş olurlar.
  • Bu festivaldeki ziyaretçi sayısı ve ziyaretçilerin ilgilerine baktığımızda her halde üç günlük süre yetmemektedir. Organizasyon kurulu bu hususu İmkânlar ve deneyimlerine göre 3 günlük süre konusunu değerlendirmelidir.  En azından 4 güne çıkarılarak ilk iki günü ağırlıklı olarak okullara,  3. Ve 4. Günü tatil olması nedeniyle ailesi ile gelenlerin ziyaret etmesine fırsat verilebilir.
  • Bilim Merkezi içerisinde olduğu gibi dışarıda ki stantlarda kendi içerisinde konularına göre gruplandırılması (yan yana olmaları) ilgi odağı olması bakımından uygun olabilir. Ayrıca kurumlar arası bilimsel rekabet de teşvik edilmiş olacaktır. 
  • Her derecede Uluslararası yarışmalara katılan okul öğrencilerimiz özel olarak bilim festivaline davet edilmeli ve ödüllendirilmelidirler. Böylece bilim teşvik edilmiş olacaktır.
  • Belediye toplu ulaşım ile Festivale ziyaretçi taşımasına rağmen görüldü ki toplu ulaşım araçları yanında özel araç kullanımı daha fazla tercih edilmektedir. Ziyaretçiler için festival süresince özel park alanları oluşturulmalı ve yönlendirme yapılmalıdır. 

"Üç gün boyunca çocuklarımıza bilimi sevdiren etkinlikler, eğlence ve şovlar ziyaretçileri mutlu etmiştir. 

Büyükşehir Belediyemizin böyle bir organizasyonu yapması ve daha da geliştirmesi son derece memnuniyet verici olacaktır.  Tekrar “6. Bilim Festival” inden dolayı organizasyonda emeği geçenlere, katılımcılara ve ziyaretçilerimize, herkese teşekkür eder, daha güzel ve bilimselinde buluşmak dileklerimle hoşça kalınız.

Prof. Dr. Mevlüt MÜLAYİM

[email protected]