Kuyumculuk sektörünün olmazsa olmazlarından halk arasında Ziynet tabir edilen Cumhuriyet Altın Sikkeleri, Çeyrek, Yarım, Cumhuriyet Lira ve Gremse olarak geçen altınların bijuteri mağazalarında imitasyon olarak satılmaya başlaması vatandaşımızı ve esnafımızı çok tedirgin etti. Buna sahtekarların ve art niyetli kişilerin ürettiği aslı değersiz bir maden olan kaplama ürünlerin (Bilezik, Ziynetler, Muhtelif Takı Eşyaları) internet sitelerinde satılmaya başlaması insanların internet sitelerinde fotoğraflardan gördükleri ama madeninin ne olduğunu bilmedikleri, altın zannederek almaları, vatandaşımızın sonradan pişman olmalarına ve üzüntü yaşamalarına sebep olmaktadır.

         Bilezik görünümlü (Demo tabir edilen bilezikler)  kaplama madenlerin de bijuteri mağazalarında internet sitelerinde imitasyon olarak satıldığı görülmektedir. Bunlarında hiçbir değeri yoktur.

Bu takıların gerçeklerinin, ziynetlerin altın olarak patentleri güvenilir, sabit kuyumcu esnafımızda satılması, halk arasında bilinen ürünlerin bire bir aynılarını imitasyon olarak art niyetli kişilerin üretip, internet ve bijuteri mağazalarında piyasaya sürmesi, vatandaşımızı ve kuyumcu esnafımızı mağdur etmektedir.

         Sahtekarlar insanımızın hassas duygularıyla da oynuyorlar. Hastane önlerinde veya kalabalık ortamlarda sahtekar, hastane bahçesinde gözüne kestirdiği bir insanımızın yanına yaklaşıyor, Hastanede hastasının olduğunu, ameliyat olacağını, şuan paraya ihtiyacı olduğunu, nakdinin bittiğini beyan ederek yanında bir tane çeyrek altın olduğunu, kuyumcuya gitmesinin imkansız olduğunu, çeyrek altının şuan 650 TL olduğunu, ihtiyacını karşılamak için 600 TL’ye verebileceğini söyleyerek insanımıza veriyor. Vatandaşımızda o insana yardım etmek amaçlı 600 TL‘ye çeyrek altını alıyor. Birkaç gün sonra kuyumcuya bozdurmaya gittiğinde kuyumcu, bu “Altın değil” ve hiçbir değerinin olmadığını söylüyor. Vatandaş, yardım amaçlı aldığı için büyük üzüntü duyarak mağdur oluyor.

         Bazen de bijuteri mağazalarından alınan çeyrek görünümlü imitasyon ziynetler düğünlerde gelin kızlarımıza takılıyor. Gelin veya damadımız, düğün telaşı bittikten sonra takılan ziynetleri kuyumcuya satmak istiyor. Kuyumcu, bir bakıyor ki on tane çeyrek altından iki tanesi sahte, imitasyon, maden, hiçbir değeri yok. Damat ve gelin kızımız, borçlarını ödemek, sıkıntılarını hafifletmek için satmaya geldikleri altınlardan iki tanesinin sahte, imitasyon olduğunu öğrenince büyük hüsrana uğruyorlar. Hem düğün sahibi mağdur oluyor hem de takan adına üzülüyorlar.

İnsanımız hediyeleşmeyi sever, darda kalana yardım etmeyi sever, son günlerdeki bu imitasyon takılar vatandaşlarımızın insani duygularını  istismar ediyor.

         Bununla ilgili geçtiğimiz günlerde Türkiye’deki bütün kuyumcular adına İstanbul Kuyumcular Odası, Ankara Kuyumcular Odası, Anadolu’daki Sarraf ve Kuyumcu Dernekleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü yetkilileri ile bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede, Bijuteri mağazalarında ve internet sitelerinde satılan imitasyon takı eşyası, ziynet, Çeyrek, Yarım, Cumhuriyet Lira ve Gremse imalatının imitasyon olarak üretilmemesi için yasanın genişletilmesi gerektiğini, imal edenlere ciddi cezai müeyyide uygulanmasını talep ettiler. Yasanın genişletilmesi, sahtekar ve art niyetli kişilerin ceza alması hususunda görüşmeler devam etmektedir.

         Şunu unutmamalıyız ki, Altın çok kıymetli bir madendir, Altın bildiğimiz tanıdığımız, güvendiğimiz, yıllardır alışveriş yaptığımız,  kuyumcumuzdan alınır ve kuyumcumuza satılır.

         Sahtekarlara, Art niyetli kişilere fırsat vermemeliyiz.

         Selam ve dua ile