Konya'da yerel seçim hareketliliği daha da arttı. Siyasi partiler seçimlerde izleyecekleri stratejiyi, kurdukları "İttifak" ile büyük oranda belirlemiş durumda. 

AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi "Cumhur İttifakı" ile, CHP ve İyi Parti de "Millet İttifakı" adı altında Konya'da yerel seçimlerde birliktelik yapacak. 

Millet İttifakı'nın Büyükşehir Belediye Başkanı adayı, İyi Parti'den seçildi. Mimar Oğuz Şimşek, CHP'nin de desteğiyle "Millet İttifakı"nın adayı olarak, Büyükşehir Belediyesi için yarışacak. Millet İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan Adayını belirledikten sonra geçtiğimiz hafta biraraya gelerek, seçim startını verdi. Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri'nde "Millet İttifakı" içerisinde bulunan Saadet Partisi, yerel seçimlerde ittifak içerisinde yer almadı. Saadet Partisi Konya'da kendi adayıyla yarışa girecek. Böylece Saadet Partisi yerel seçimlerdeki iddiasını kaybetmiş oldu. 

***

Gelelim "Cumhur İttifakı"na... Cumhur İttifakı içerisinde bulunan AK Parti ve MHP'nin adayları dört gözle bekleniyordu. 

Özellikle AK Parti'nin adaylarının açıklanması, MHP'nin de durumunu ortaya koyması için önemliydi. Çünkü seçim süreci içerisinde Konya'da ittifak olacak mı, olacaksa hangi ilçelerde hangi partinin adayı çıkacak gibi sorular cevap bekliyordu. MHP, Büyükşehir'de aday çıkarmayacağını ve AK Parti adayını destekleyeceğini beyan etmişti ancak ittifak gereği MHP'ye de bazı ilçelerin verilmesi bekleniyordu. 

AK Parti'nin geçtiğimiz hafta ilçe adaylarını da açıklamasıyla bu soruların da cevap bulması sağlanmış oldu. Cumhur İttifakı kapsamında Akören, Doğanhisar, Emirgazi, Halkapınar ve Tuzlukçu ilçelerinde MHP'nin adaylarıyla, diğer ilçelerde ise AK Parti'nin adaylarıyla seçime gidilecek. Böylece MHP'ye 5 ilçe verilmiş oldu. 

***

5 ilçe sayı olarak Konya'da önemli bir oran. Ancak AK Parti'nin MHP'ye verdiği 5 ilçe tercihinin hakkaniyet ölçüsünde olduğunu düşünmüyorum. MHP'nin taşrada büyük ilçeler olarak ele alınan; Ereğli, Beyşehir, Seydişehir, Cihanbeyli, Kulu gibi ilçelerdeki ağırlığı ve oy oranları yadsınamaz. Hatta seçime ittifak olmadan girmiş olsa MHP, bu ilçelerden birkaçını alma potansiyeline sahip. Ancak AK Parti'nin bu ilçelerden biri veya birkaçını MHP'ye bırakmaması, hakkaniyet ölçülülerine sığmayacak bir hareket olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bu 5 ilçe seçimi, MHP seçmeni nezdinde de karşılık bulmamış gibi görünüyor. AK Parti'nin bu yanlışı, MHP seçmeninden oy almayı zorlaştıracak. Demedi demeyin...

***

15 Temmuz sonrasında filizlenen "Cumhur İttifakı", AK Parti ve MHP liderlerinin samimi gayretleri ile sorunsuz bir şekilde yürütülmeye çalışılıyor. Bu manada her iki parti lideri de ittifakın selameti için söylemsel ve eylemsel olarak dikkatli davranırken, teşkilatlar da bu konuda hep uyarılıyor. İttifakın zarar görmemesi için ortaya konulan bu gayret, söylemsel olarak Konya'daki programda da kendini gösterdi. Hem AK Parti hem de MHP'nin il başkanları ve diğer konuşmacılar, ittifaka uygun mesajlar verdi. Programda protokolde bulunan MHP heyetinin memnuniyeti, onlara karşı davranış, tutum, gayet ittifak ruhuna uygundu. Hatta AK Parti İl Başkanı Hasan Angı'nın bu konudaki gayreti, program sırasında da kendini gösterdi. Sanırım bu çerçeve herkesçe aynı şekilde çizilecektir. 

***

Programdaki bu olumlu havaya rağmen, ittifaka uymayan bir tutumu da değerlendirmeden geçmek istemiyorum. Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Konya'nın 31 ilçesi için AK Parti ve MHP ittifak yapmış durumda. Yani ister AK Parti'nin olsun ister MHP'nin olsun tüm adaylar "Cumhur İttifakı"nın adayı. Ancak adaylar tanıtılırken tüm adaylara "Cumhur İttifakı" demek yerine, AK Parti'nin adaylarının "AK Parti" MHP'nin adaylarının "Cumhur İttifakı" olarak belirtilmesi, ittifak anlayışına uygun olmamış gibime geliyor. Ya tüm adaylara "Cumhur İttifakı" adayı denmeliydi ya da AK Parti adaylarına "AK Parti" deniyorsa, MHP'nin adaylarına da "MHP adayı" denmeliydi. Böyle bir tavır, "AK Parti ittifakı istemeye istemeye yapıyor" izlenimi veriyor. Daha şimdiden, küçük de olsa dikkat çekecek konularda AK Parti'nin, MHP ittifakından gocunuyor gibi bir imaj vermesi, "AK Parti MHP adayları için oy ister mi?" sorusunu da akıllara getiriyor. MHP seçmeni Konya'da memnun değil.  Bizden söylemesi...