Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ''metal yorgunluğu''na işaret ettiği ilçe ve il teşkilatlarında kendi deyimiyle ''yenilenme ve tazelenme'' ye gidiyor.

Ak Parti'de değişim nüfusu 5 binin üzerinde olan beldelerde gerçekleştirilen kongrelerle resmen başladı. 19 Ağustos -12 Kasım arası ilçe kongreleri, 18 Kasım-25 Şubat arası ise il kongreleri tamamlanacak. 12 Eylül 2018'e kadar gerçekleştirilmesi beklenen 6. Olağan Büyük Kongrenin tarihini ise Erdoğan belirleyecek.

Parti içi küskünlük ve kırgınlıklar yaşanmaması için kongrelere tek liste ile gidilecek. FETÖ sızmalarına meydan vermemek için aday adayları ince elenip sık dokunuyor.

Adaylar belirlenirken tüm il ve ilçelerde kadın ve gençlik kolları başkanlarının da katılımıyla temayül yoklamaları ve yüz yüze görüşmeler yapılıp isimler belirleniyor. Bu görüşülen isimlerden üçer isim isteniyor.

En çok ismi verilen 10-15 aday adayı tespit edilip, bu isimlerle teşkilat başkan yardımcıları, ilçe ve il koordinatörleri bir kez daha yüz yüze görüşüyor. Görüşmeler sonucu aday adayı 5'e düşürülüyor. Ardından iki elemeden geçen isimler Genel Merkez'de yeniden mülakata alınıyor.

Teşkilat başkan yardımcıları, ilçe ve il koordinatörleri ve il başkanının yer aldığı aday adaylarıyla yaptığı bu görüşmenin ardından tespit edilen bu kriterlere uyan isme ''adaylık vizesi'' çıkıyor.

Adaylar belirlenirken artık şu kriterler dikkate alınıyor;

  • Özel veya tüzel kişiler aracılığıyla herhangi bir kurumda, kamu ile iş veya ihale ilişkilerinde bulunanlar artık görev alamayacak. Bu durumda teşkilatta görev alan kişi buraları kendisine rant kapısı olarak göremeyecek.
  • Herhangi bir kamu kurum ve kuruluşlarında veya bunlara bağlı bir teşebbüste çalışan kişi bu görevinden ayrılmadıkça teşkilat veya kademe başkanı olamayacak. Bu kurumları şahsi çıkarları için kullanamayacak.
  • Partili milletvekilinin, belediye, il ve ilçe başkanlarının eşi ile ikinci dereceye kadar kan bağı olanlar ve eşleri, ilgili milletvekilinin seçim çevresindeki teşkilat kademelerinde eş zamanlı olarak kademe başkanı olamayacak. İkinci dereceye kadar kan bağı bulunan üyeler ve eşleri aynı zamanda yönetim kurullarında görev alamayacak.
  • İl ve ilçe yönetimlerinde %30'u kadın, %23'ü 35 yaşın altındaki genç üyelerden ve en az %30'u yüksekokul mezunu olanlardan seçilecek.
  • Muhtarlardan, belediye meclisi ve il genel meclisi üyelerinden parti organlarına üye alınmayacak.

         

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diğer beklenti içinde olduğu ve yenilenmeye gitmesini istediği ve beklentilerinin karşılanmadığı başka kurum ise Diyanet İşleri.

Bir müddet önce görevini bırakmıştı Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Görmez Hoca. Allah kendisinden ve yaptığı hizmetlerden razı olsun. 

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organizasyonuyla Doğu ve Güneydoğu’dan gelen öğrencilerin iştirakiyle gerçekleştirilen yaz etkinliğinin kapanış oturumunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan Diyanet'e şu mesajları verdi;

“Ülkemizde zihinleri bilgiyle gönülleri imanla dolu nesiller yetişmesi, birilerinin hep korkulu rüyası olmuştur. Bir dönem zirveye çıkan imam hatip okulu alerjisinin gerisindeki sebep de budur. Ona da tahammül edemediler. Niye? Çünkü imam hatipte farklı bir nesil gelir endişesini taşıdılar. Sırf bunun için eğitim sistemimiz defalarca altüst edilmiştir. Bunu söylerken diğer düz, Anadolu, fen, bunları asla bir kenara koymak, böyle bir düşüncemiz yok, oraların mezunlarına da bizim şiddetle ihtiyacımız var. Onların üzerinde de özel çalışmalarımız var. Kaliteyi oralarda da arayacağız. FETÖ, işte bu zaafı kullanarak ülkemizde kök salmış ve milletimizin başına bela olmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığımızın aslında bu konuda ciddi eksiklikleri olduğunu da söylemek isterim. Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda çok ama çok geç kalmıştır. Defalarca bu ikazları meydanlarda yaptık, özel görüşmelerimizde yaptık, özellikle Güneydoğu, Doğu, buralardaki çalışmalarda geç kaldık. Biz melle müessesesini niye kurduk? Bunun için kurduk” dedi.

Millî Eğitim Bakanlığı'nın görevi en iyi, doğru, ileri, pozitif eğitimi vermekse Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevinin de İslam'ı en doğru, güzel ve sağlıklı şekilde topluma ve çocuklara öğretmek olduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Görüldüğü gibi boş bırakılan her alanı birileri gelip dolduruyor, onun için alanların boş bırakılmasına tahammülümüz yok. Devlet ve millet olarak el ele vererek okullarımız ve camilerimiz başta olmak üzere hiçbir yerde, hiçbir alanda boşluk bırakmamak mecburiyetindeyiz. Bizim büyük hedeflerimiz, büyük hayallerimiz var, öyleyse bunlara uygun bir gayret ortaya koymalı, yine bunlara uygun nesiller yetiştirmeliyiz” şeklinde konuştu.

Umarım 2019'a doğru Ak Parti'de, Hükümette ve Diyanette yapılan tüm değişiklikler hayırlara vesile olur.

    Selâm ve dua ile