Son yıllarda sıkça duyduğumuz bir kavram ; “Aile İçi İletişim”.

Peki neden diye hiç düşündünüz mü? Bundan önceki 80’li 90’li yıllarda gündemimizde olmayan bu kavram birden bire 2 binli yıllarda neden gündemimizin ilk sıralarına oturdu dersiniz?

Aile toplumun en küçük ve en temel birimidir. Aileyi toplumsal bir sistem, toplumsal bir birim, toplumsal bir birlik, grup, insan topluluğu olarak tanımlayan sosyologlar olduğu gibi,toplumsal bir kurum olarak tanımlayanlar da vardır.

İletişim ise tüm canlılar ve insanlar arasında yüzyıllardan beri süre gelen temel bir olgudur. Hem kişilerin, hem kurumsal düzeyde toplumsal yaşamın temel ve vazgeçilmez bir özelliğidir. Bireyin gelişiminde ve eğitiminde önemli bir yeri olan aile, iletişim bakımdan da çok önemlidir. Çocukların iyi bir gelişme gösterebilmeleri anne-baba ile çocuklar arasında etkili bir iletişimin kurulmasına bağlıdır.

Yarınların geleceği çocuklarımızın iyi bir gelişme gösterebilmeleri için anne-baba ve çocuklar arasında etkili bir iletişim kurulması gerekmektedir. Peki ama etkili bir iletişim neden gerekli? Etkili bir iletişim, aile üyelerinin karşılıklı olarak bir birlerini düşüncelerini ve duygularını anlamalarını sağlar. İşbirliği, yardımlaşma ve paylaşma davranışlarına yol acar. Çocukların gelişmesi için uygun bir ortam oluşmasına neden olur. İyi bir iletişimin gerçekleştiği aile ortamında çocuklar daha bağımsız bir kişilik geliştirirler. Düşünme, düşünce ve duygularını açıklama özgürlüğü ve alışkanlığı kazanırlar. Buna karşılık etkili bir iletişimin oluşturulamadığı, iletişim engellerin yer aldığı bir ortamda çocukların gelişim engellenir. Çocuklar özgürce düşünemeyen, düşünce ve duygularını açıkça dile getiremeyen bağımlı bir birey olurlar. İleride çeşitli problemlerle karşılaşırlar. Bu nedenle aile bireyleri arasında, özellikle anne-baba ile çocuklar arasında etkili bir iletişimin kurulması çok önemlidir.

İletişim, aile sisteminin işleyişinde ve işbirliği, karar verme gibi işlevler için gereklidir. Aileler ile yapılan çalışmalarda da iyi iletişimin bulunduğu ailelerde, aile ilişkilerinden sağlanan doyumu daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. İyi bir iletişim ailede kişilerin birbirlerine daha iyi tanımalarına, kişilerin kendilerine ve diğer kişilere saygı duymalarını sağlamaktadır. İletişimin aile empati, uyuşum ve saygı aktarımda çok önemli bir yeri vardır. Aile içinde sevgi, mutluluk, neşe, kızgınlık,üzüntü,korku vb gibi duyguların aktarılması ancak üyeler arası etkileşim ile olur. Karşısında ki ile empati kurma, onu anlama veya onu anlayamama gibi aile işlevlerinin sağlıklı veya sağlıksız olmasında çok önemli yeri olan davranışların temelinde, iletişim vardır. 

Aile içi iletişimde çözüm, ev içinde anlayışlı, şefkatli, ilkeli bir aile yapısını kurup sürdürebilmektedir. Eşlerin arasında ki anlayış ve davranış bütünlüğü iletişimi güçlendirerek çocukların sosyal rollerin benimsemelerine yol acar. Aile içi iletişimin başarılı yürütüldüğü ailelerin mutluluğu aradıkları yer yuvalarının içidir. Yuvanın dışında bireyler arayışı içine girmeye ihtiyaç hissetmezler. Böylesine sağlıklı kurulan bir iletişim aile bireyleri arasındaki dayanışma ve sevgi, saygı temellerinin sağlıklı oluşmasına da yardımcı olur.

Gonya Sufrasını denemeyi unutmayın

Geçtiğimiz hafta sonu Yenigün Gazetesi olarak ekip arkadaşlarımız ile bereber Konya'nın önde gelen gayrimenkul ve danışmanlık kuruluşlarından Umuthan Group, sektöründeki iddiasını şimdi de restoran sektöründe gösteriyor. Umuthan Group bünyesinde Büsan Organize Sanayi Bölgesi'nde hizmete başlayan Gonya Sufrası, Konya'nın geleneksel ve yöresel lezzetlerini misafirleriyle buluşturuyor. Anadolu'nun en zengin mutfaklarından birine sahip olan Konya'nın, yemek kültürünü yaşatmak için çıktıkları bu yolda Gonya Sufrası; bamya çorbasının, Konya Pilavı'nın, Tirit'in ve etliekmeğin Konya'ya özgü sunumlarını sevenleriyle buluşuyor. Konya’da yaşayan ve damak tadına güvenen tüm Konyalıları  bu mekanı aileleri ile birlikte görmeleri ve yemekleri tatmalarını tavsiye ediyorum.