Ahilik, "Ahi baba" olarak bilinen ve iki yıl önce vefat eden eski Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Kooperatifi Başkanı Mustafa Karagüllü'nün 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a tavsiye etmesiyle 32 yıldır Türkiye genelinde resmi törenlerle kutlanmaktadır. Bu yıl 33. Ahilik Haftası Kutlamaları 14-20 Eylül 2020 tarihleri arasında “Ahilik Haftası” kutlanan Konya Valiliğince yapılan program çerçevesinde devam ettirilmiştir. Koronavirüs salgını nedeniyle Ahilik Haftası etkinliklerinin kısaltılmış programlar şeklinde gerçekleştirilmiş olsa da ahilik gönüllerde coşkuyla yaşatılmıştır
Ahilik nedir? Ahilik; Arapça’da "ahi", kardeşim anlamına gelir. Eski dilde ise arkadaş, dost, cömert, yiğit anlamlarındadır. Ayrıca "ahilik" ocağından olan kimseyi ifade eder. Kelime anlamları farklı da söylense birlik, beraberlik, kardeşlik ve yardımlaşma anlamı öncelik taşımaktadır.
Ahilik sanat, ticaret ve mesleğin olgun kişilik, ahlak ve doğruluğun iç içe geçmiş bir karışımıdır. 
Ahilik, Anadolu’da Ahilik Ahi Evran(1171- 1262) tarafından kurulmuştur.  
Ahilik Teşkilatı; kardeşliği, birliği, hakça paylaşmayı, adil ve ahlaklı olmayı şart koşan dünyanın ilk büyük sivil toplum teşekküllerinden biridir. Ahi Evran'ın Anadolu'daki ilk durağı Konya'dır. Ahilik Teşkilatının temelini Konya'da atmış, Kayseri'de güçlendirmiş ve Kırşehir'de olgunlaştırmıştır. Hazreti Mevlana ve Hacı Bektaş-ı Veli Hazretleri ile aynı çağda yaşayan Ahi Evran; ilim, kültür ve medeniyet şehri Konya'dan büyük ilham almıştır. 

Türkler, İslam öncesi meslekte, sanat ve ticarette önemli gelişmeler göstermiş olup Ahilik Anadolu’da XIII. asırda görülmeye başlamış, Selçuklu devletinin son dönemlerine doğru sosyal düzeni sağlamada ve Osmanlı Devletinin kurulmasında büyük rolü olan bir teşkilat haline gelmiştir. Ahilik teşkilatı, başlangıçta "Fütüvvet" adını taşımakta ve bunların başkanlarıma da "kardeş" anlamına gelen "ahi" denilmekteydi. Ahilerin teşkilatta çok sıkı bir ahlaki disipline sahip olmaları ve bu akımın özellikle esnaflar arasında yayılma nedeni olarak gösterilmektedir.  Farklı mesleklerde Anadolu’nun köylerine kadar yayılmış olan bu teşkilatın esası meslekte yardımlaşma ve topluluğun düzenini sağlamak temel prensipleri arasındadır.
Türbesi Kırşehir'de bulunan Ahi Evran Veli'nin 13. asırda temellerini attığı Ahilik, Anadolu’da coğrafyasında yayıldığı gibi Balkanlar'dan Orta Asya'ya, Orta Doğu'dan Afrika'ya kadar çeşitli coğrafyalarda yaşamaya devam etmektedir.
Ahiler sanatını okumakla değil, ahinin yetişmesi için, üstattan öğrenmesi şartı getirilip yamaklık, çıraklık, kalfalık, ustalık yiğitbaşılık, ahi babalık ve kethüdalık safhalarından geçmesi şartı vardır. Gündüz san’atında ve işinde çalışan ahiler, hem mesleği hem de meslekte terbiyeyi öğrenirlerdi. Ahiler akşamları kendilerine mahsus binalarda sohbetlere katılırlar, bu sohbetlerle daha çok ahlaki yönden olgunlaşmaları sağlanırdı. Ahiler kendilerine özel kıyafetler giyerlerdi. Ahiliğe kabul edilen adaya şeyh tarafından, şedd-i bend denilen ve ahiliğin nişanı kabul edilen bir kuşak (şed) kuşatılırdı. Ahi olmak ve peştamal (kuşak) kuşanmak için kişinin bir Ahi tarafından önerilmesi ve kabul görmesi zorunludur. Sadece şimdiki derneklere üye olmak yetmemekte, kişinin mesleki ve ahlaki güzelliklere sahip olmaları aranmaktadır. Çevresinde iyi tanınmayanlar, teşkilata kötü söz getirebileceği düşünülenler teşkilata üye yapılmaz, ahilik prensiplerine uygun olanlar belirli kademelerden geçerek ahi olurlar. Ahilik prensiplerine uymayanlar da cezalandırılırlar. Ahilik Osmanlı’da kültür ve ahlakın temel taşı haline gelmiştir. 
Ahiler akşama kadar çalışarak kazandıklarını Ahi’lerine getirirler ve bu kazanılan para ile yiyecek içecek alınır ve misafirler ağırlanırdı. Geceleri ayin ve semalarda bulunurlardı. Ahiler özel kıyafet taşırlardı. Ahiler; alım satım işlerinde birlik, kalitede belirli seviye, kazançta ortaklık gibi ticari ve ahlaki bazı temel özelliklere sahiptirler. 
Ahilik teşkilatı Selçuklular döneminde ekonomik ve ticari faaliyetlerinin yanı sıra, askeri ve siyasi faaliyetlerde de bulunmuş, Osmanlı Beyliği'nin kuruluşunda ve güçlenmesinde etkin rol oynamıştır. 
Anadolu’da Ahi Evran tarafından kurulan Türklere has olan Ahiliğin bazı prensipleri günümüzde Avrupa Birliğinin kuruluş özünde de dikkate alındığı bilinmektedir. Ahilerin kendilerine has merasimleri vardır. 
Her ilde “Ahilik Haftası” kutlanılmakta ve geleneksel Ahi Evren merasimleri de her yıl Ahi Evran’ın türbesinin bulunduğu Kırşehir’de yapılmaktadır. Günümüzde ahilik haftası kutlamaları ödül yönergesine uygun olarak “meslek hayatında başarı gösteren esnaf ve sanatkârlar ile ahilik kültürüne hizmet etmiş kişi ya da kurum ve kuruluşların ödüllendirilmektedir. Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğinin önerdiği üçer isim içerisinden “İlin Kalfası”, İlin Çırağı” ve İlin Ahisi” seçici kurul tarafından seçilerek Kırşehir’de yapılan törenlerde ilimiz temsil etmektedir. Kırşehir’de yapılmakta olan törenlerde 81 il temsilcileri arasından yılın Kalfası, Çırağı ve Ahisi seçilecektir. Ayrıca uygun görülenlere Kırşehir’de “Ahilik Hizmet Ödülü” ve “Ahilik Onur Ödülü” verilmektedir.
Güzel hasletlere sahip meslek sahip belirli prensiplere bağlı esnaf ve sanatkârların kutlamayı hak ettiği “Ahilik Haftası” nın bu yıl Konya’mızda düzenlenen törenlerle de otuz üçüncüsü kutlanmıştır.
"Ahilik kültürünü daha iyi tanınması, bilinmesi ve gelecek nesillere bu kültürel mirası doğru bir şekilde aktarılmasını sağlamak hepimizin tarihi ve sosyal görevimiz olmalıdır. Ülkemizin meslek ahlakının daim olması, mesleki açıdan ilerlemesi, bağımsız, güçlü ve daha huzurlu bir ülke olması için ahilik kültürü yaşatılmalı ve yaygınlaştırılmalıdır.
Hafta içerisinde KOP Bölgesini kapsayan illerdeki Üniversite Rektörlerinin katılımı ile ‘Unikop Rektörler Buluşması’ Kırşehir’de yapılmıştır. 18 Eylül Cuma günü düzenlenen Resmî Törenle “Yılın Ahilerinin” ödüllendirilmesi ile bu güzel gelenek sürdürülmüştür. Bu yıl Bayburt'ta yaşayan, 52 yaşındaki ilde yılın ahisi olarak belirlenen 45 yıllık tandır ustası olan Mahmut Recai Purutoğlu aynı zamanda Türkiye'de de yılın ahisi seçilmiştir. Ayrıca yılın kalfası Barış Kahvecioğlu ve yılın çırağı seçilen Ahmet Durmaz'a da ödül verilmiştir. Konya seçici kurulu seçimde gösterdiği hassasiyet nedeniyle bilindiği üzere 2018 yılında Yılın Türkiye Ahisi, 2019 yılında da Yılın Türkiye Çırağı Konya’mızdan çıkmıştır. Alınan bu önemli başarı ve dereceler Konya'nın ahiliğe ne derece önem verdiğinin bir göstergesi. Ahi Evran-ı Veli, toplumsal düzenin ve birliğin sağlanması için farklı bir bakış açısı geliştirmiş, kooperatifçilik gibi kurumlarla toplumsal yaşam içerisinde birlikte üretmenin, adaletli bölüşmenin ve dayanışma kültürünün gelişmesine büyük katkı sağlamıştır. 
Toplumda birlik ve dayanışma sağlayan, sosyal, ekonomik ve kültürel hayatın düzenlenmesinde rol oynayan Ahilik anlayışını sadece belli gün ve haftalarda kutlamak yerine günümüzde de hayatın içerisinde daima sürdürebilirsek ticari ve toplumsal ilişkilerde yaşadığımız birçok sorunu ortadan kaldırabileceğimize inanıyorum. Ahi Evran-ı Veli’yi saygı ve rahmetle anıyor, esnaflarımız ve bütün ticaret erbabının 56. Esnaf Bayramı ve 33. Ahilik Haftası’nı kutluyorum”. Ahilik düşüncelerinin temeli olan güzel ahlaka uygun yaşamamız dileklerimle hoşça kalınız.