Avrupa Birliği'nden küstahça yapılan "ekonomik yaptırım uygularız" tehdidinden sonra Türkiye'nin her alanda olduğu gibi ekonomide de yeni bir yol haritasını belirlemesinin zamanı gelmiştir. 

İhracat noktasında pazar arayışı Avrupa'dan Asya'ya ve Afrika'ya doğru yapılmalıdır. 

Çünkü her iki alan da Türkiye'nin geleceği açısından stratejik öneme sahiptir.

Asya'ya kültürel ve tarihi bağlarımız var, Afrika'da sömürgeci Batı'ya karşı bizi çağırıyor. 

Fuarlara bakıldığında da Afrika'dan gelen ziyaretçilerin fazlalığı bu anlamda önemli. 

Bizi, Batı gibi elmas veya altın sömürgecisi olarak görmüyorlar. 

Osmanlı Devleti'nden gelen anlayışla Afrika'yı kalkındıracak gücün Türkiye olduğuna inanıyorlar. Son yıllardaki Afrika'ya yaptığımız yardımlarla gönüllerini de kazanmış durumdayız. 

Şimdi bunu fırsata çevirmenin zamanı. 

"Ekonomik yaptırım uygularız" tehdidinde bulunan Avrupa'ya, Afrika açılımı ile önemli bir gol atabiliriz. 

Tüm iş dünyamızla Afrika merkezli üretim atağına geçmeliyiz, fabrikalarımızla, ürünlerimizle, insanlığımızla Afrika'yı işgal etmeliyiz! 

Bölgenin makus talihini değiştirmek bizim elimizde. Oradaki açlıktan ölümleri durduracak güç Türkiye'dir. Oraya gidersek sadece ihracat anlamında büyümeyeceğiz aynı zamanda dünyaya insanlık dersi vereceğimiz de kuşkusuzdur. 

Bu bakımdan Afrika açılımını önemsiyorum. 

Konya bu anlamda hazır. Afrika'ya yapılan iş gezileri, Afrikalı işadamlarının, devlet yöneticilerinin Konya'ya ziyaretleri açılım zeminini oluşturmuş durumda. 

16. EXPO MÜSİAD Fuarı'nda da Afrikalıların yoğunluğu gözlerden kaçmadı. 

Geçtiğimiz günlerde de Yedek Parça sektöründe faaliyet gösteren Konyalı ihracatçılar ile Kenya ve Tanzanya'da ithalatçı firmaların katılımıyla ikili iş görüşmeleri (B2B) organizasyonu düzenledi. 

Konya'dan 17 firma katıldı. 

Heyet 115 ithalatçı firma ile bir araya geldi. 

Programın Ekonomi Bakanlığı nezdinde düzenlenmesi de oldukça önemli. Çünkü Afrika yolunda devlet, sanayicinin yanında olmazsa başarıyı yakalamak imkansız...

"Konya olarak 54 Afrika ülkesinin 47'sine ihracat geçekleştirmekteyiz. Cezayir, Sudan, Kenya, Fildişi Kıyısı ve Tanzanya ihracatımızın artış kaydettiği ilk 5 ülke. Afrika potansiyel bir pazar olarak Konyalı ihracatçılar için fırsat sunmaktadır... Afrika ülkeleri ile ticarette gereken önemi verebilirsek Konya'nın güçlü olduğu sektörlerde pazar ağırlığımızın artacağını düşünüyoruz”  sözleri ile Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk de Afrika'daki Konya imajının önemine vurguluyor. 

Kısacası Afrika tarihten gelen sorumluluğumuzu da düşündüğümüzde olmamız gereken bir yer. İşin ekonomi boyutu önemli olması kadar, Haçlı-Siyonist İttifakı karşısında var olma kavgası veren İslam'ın kalesi Türkiye için de önemli bu açılım. İnanıyorum ki yakın bir gelecekte Afrika kıtası Türkiye'yle özdeşleşecek ve Konya bu başarıda önemli bir paya sahip olacaktır...

Asya açılımı da önemli oranda ilerliyor. Rusya'yla ilişkilerin düzelmesi de bu açılımı daha da arttıracaktır. "Yeniden Büyük Türkiye" için Orta Asya olmazsa olmazımız. Burada da ticaretimizi arttırdığımız vakit, bizi tehdit etmeye kalkan küstahlar köşeye sıkışacaktır. 

***

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Genel Kurulu'nda konuştu. 

Konya'nın beklentilerini gündeme getirdi. 

Serbest Bölge uzun süredir Konya'nın gündeminde. Serbest Bölge alanlarına bazı vergi avantajları var. Kurulduğunda ise bölge ve ülke ekonomisine pek çok açıdan katkı sunuyor. 

Konya'nın da 2023 hedefleri kapsamında 15 milyar dolar ihracat hedefini göz önüne alındığında Serbest Bölge'nin önemi ortaya çıkıyor.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de  Aydın ve Konya'da serbest bölge çalışmalarının olduğunu söylemişti. 

Bunlar sevindirici gelişmeler, biran önce hayata geçmesini bekliyoruz... 

"Konya özel stratejik yatırımlar için öncelikli olarak dikkate alınmalıdır” uyarısında da bulunan MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, yerli otomobilde Konya'nın önemine dikkat çekti. 

Kendisinin de ifade ettiği gibi otomotiv yan sanayinin en güçlü aktörlerinden olan Konya, bu fabrikaya ev sahipliği yapabilir. 

Marmara Havzası'nın ağır sanayi yatırımlarından dolayı artık sıkıştı. 

Ağır sanayi Anadolu'ya kaymalı. 

Otomobil noktasında da ideal şehir; Konya. 

Konya, ilk millî otomobilimizi üretebilecek kapasiteye de sahiptir...

Sayın Kalaycı'nın konuşmasında vurguladığı önemli bir konu da Lojistik Merkez. 

9 yıl önce yatırım programına alındı. 

Konya-Kayacık Lojistik Merkezi'nin yapım ihalesi 2014 yılında yapıldı ancak 2015 yılında iptal edildi. 

Konya'nın ürettiğini hızlı satması açısından bu merkez önemli. Konya'nın kabuğunu kırmış durumda, büyümek istiyor, yeni markalarla Türkiye'yi her yerde temsil etmek istiyor.

Konya'ya ekonomik anlamda değer veriliyorsa Lojistik Merkezi yapmak hükümetin boynunun borcudur... 

Sayın Kalaycı'nın da belirttiği gibi Teknik Üniversite, Sivil Havaalanı, Konya-Mersin Demiryolu Hattının biran önce bitirilmesi defalarca dile getirdiğimiz konular. Teknik Üniversite noktasında yeni bir çalışma var umarım bu sefer de fırsatı kaçırmayız. Sivil Havaalanı konusunda mevcut apronu genişlettik fakat 15 Temmuz'dan sonra işler değişti. Karapınar tarafına askeri üs taşınıp mevcut havaalanı tamamen sivilleşebilir. 

15 Temmuz hain darbe girişiminde FETÖ'cülerin örgütlendiği 3. Ana Jet Üssü'nün, Ankara Akıncılar Üssü gibi taşınması düşünülmeli. 

Ya da yine bir sivil havaalanı yapılmalı!

Ortak akılda birleşip hükümetle masaya oturmakta yarar var. Çünkü mevcut haliyle bile beklentileri tam anlamıyla karşılamıyor...

Konya-Mersin demiryolu hattı çalışmaları da sürüyor. Sadece işlerin hızlanması beklentisi var. Konya'nın biran önce denizle buluşması en büyük beklentimiz. Denize hızlı ulaşım ihracatta daha hızlı yol almamızın da yolunu açacaktır...