Bu sene ABD’de Ramazan’ı karşılıyoruz. Türkiye’deki duyguyu yakalayabilecek miyiz bilmiyorum ancak oldukça hevesliyiz, bakalım… Burası Müslüman bir ülke değil. Burada yaşayan müslümanlarının sayısının yaklaşık 6 milyon civarında olduğu düşünülüyor ancak değişken sayılarla karşılaşabilirsiniz. Fakat pek çok Müslüman marketi var. Şimdiden raflarda hurmalar yerini aldı. 

ABD’de Ramazan’da müslümanların %80’I oruç tutuyor. Bu rakam namaz kılma oranının yaklaşık 2 katı. Oruç tutma en çok yapılan ibadetlerden bir tanesi. Bu oran ABD’de doğan müslümanlarla dışarıdan gelen müslümanlar arasında hemen hemen aynı. 

Müslüman olmayan bir ülkede yaşayan müslümanlar içerisinde özellikle oruç tutma oranının bu kadar yüksek olmasının altındaki en önemli neden orucun insanlar arasında bir sosyalleşme ve yardımlaşma aracı olması. Oruç sadece aç susuz kalmaktan çok öte bir ibadet. İnsanın nefsini terbiye eden ve 11 ay boyunca görmediklerini görmesini sağlayan, gönül gözünü açan bir süreç. İftar ya da sahur sofralarında bir araya gelen insanların iletişimi çok güçlü. 

Ramazan’ın ve oruç tutmanın sağlık açısından da pek çok faydası var. Ruh sağlığına olan desteğin yanısıra bedeni de dinlendiren, bir nevi arınma sağlayan bir ibadet. Bununla birlikte dikkat edilmesi gereken noktalar var. Özellikle uzun süre aç ve susuz kalmanın yarattığı halsizliğin üstesinden gelmek için sahurda destekleyici ürünler kullanmak lazım. 

Rüşeym yağı enerji için fayda sağlayabilir. Diğer taraftan tüm gün aç kalan mideye çok ağır besinler sokmamak lazım ancak sosyalleşme içerisinde bu atlandığı için mide rahatsızlıkları / hazımsılık ile karşılaşılabiliyor. Anason ya da kişniş yağları sindirim sistemi ve sinir sistemi için rahatlatıcı olabilir. Gün içinde zinde hissetmek için bir multivitamin desteği de önerilebilir.

11 ayın sultanı hepimize hayırlı ve bereketli olsun. 

Kaynak:

https://www.pewresearch.org/fact-tank/2018/05/15/most-u-s-muslims-observe-ramadan-by-fasting-during-daylight-hours/