Karatay Medresesi; 8 yüzyıllık Konya'nın eğitim ve kültür kurumu...

Türkiye Selçukluları Devlet Adamı Celalettin Karatay tarafından 1251 yılında kuruldu.

Moğol istilasından sonra Anadolu'nun tekrar dirilmesi için sayısız ilim, bilim ve devlet adamları yetiştirdi.

Yetiştirdiği insanlar Cihan Devleti; Osmanlı'nın kurulmasında öncü oldu. 

Türkiye Selçuklularından Osmanlı gibi dünyayı titreten bir devleti kuran; Karatay Medresesi  bugün de Türkiye'nin gelişmesi yolunda, KTO-Karatay Üniversitesi olarak eğitimine devam ediyor. 

Üniversitenin bu anlamda görevi oldukça büyük. 

I. Dünya Savaşı içinde öğrenci ve hoca bulmakta zorlandığı için eğitimine ara veren üniversite, bugün adeta küllerinden yeniden doğdu. 

Geçmişte Anadolu'nun kalkınmasında, Türk Milleti'nin bu topraklarda yeniden kadim medeniyet kurması gibi ulvi bir görevi üstlenen Karatay Medresesi, bugün de üniversite adıyla Türkiye'nin bölgesel güç olması yolunda ilerliyor...

"Türkiye’nin Kadim Üniversitesi" sloganıyla kurulan Karatay Üniversitesi'nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. 

Konya’nın dünyaya açılan vizyonuna katkı sağlayan, kadim mirasın temsilcisi KTO Karatay Üniversitesi’nin yeni logosu, yeni bölümleri, Türkiye’de bir ilk olarak KTO Karatay Üniversitesi’nde verilen Ahilik ve Meslek Ahlâkı ile Karatay Medresesi ve Medeniyet Tasavvuru dersleri ve eserleri, Sektör Danışmanlığı Projesi’nde gelinen aşamalar hakkında bilgi verildi. 

İslam Ekonomisi ve Finans, Lojistik Yönetimi, Psikoloji, Sosyoloji, Mütercim Tercümanlık Arapça, Tarih, Endüstri Mühendisliği, Beslenme-Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Ebelik, Diyaliz, Fizyoterapi ve Çocuk Gelişimi, Resim olmak üzere 14 bölümün daha kurulacağı belirtildi... 

Bölümlerde şunu gösteriyor ki KTO-Karatay Üniversitesi, 1914'teki felsefesine kaldığı yerden devam ediyor...

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ve KTO-Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Öztürk'ün, "Karatay Medresesi geleneğini akademik eğitime adapte ediyoruz" sözü ve devamında; "Karatay Medresesi ve Medeniyet Tasavvuru adlı yeni dersimizi öğrencilerimize sunacağız. Bu eser ve dersle Osmanlı’ya aydın yetiştiren ve üniversitemizin öncüsü olan Karatay Medresesi'nin hikâyesini ele alıp, medeniyet kavramına ve bu kavramın doğuşunu etkileyen faktörlere, anlaşılması bugünün toplumu için temel gereklilik hâline gelen Medeniyet Tasavvuru'nun ne olduğu konularına ışık tutacağız. Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi’ne şehrimize vizyon çizmede, şehrimiz sorunlarını çözmede ve ekonomik büyümede öncü rol kazandırmaya çalışıyoruz. Üniversitemizi, Konya’nın dünyaya açılan vizyonuna katkı sağlayan, toplumun beklentilerini karşılayan dinamik bir kuruma dönüştürüyoruz” ifadeleri varılmak istenen amacı özetliyor...

Yine Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in, "Sosyal Genetik" vurgusu da oldukça önem taşıyor. 

"1200'lü yılların en önemli eğitim kurumu olan Karatay Medresesi yeniden doğdu. Ülkemizde kuruluşu 1251 olan başka bir üniversite yok. Bu Karatay Üniversitesi nezdinde ülkemiz adına önemli bir olaydır. Celalettin Karatay ismini taşıyor olması ayrı bir şereftir. Üniversitenin ismi ile müsemma olacağına inanıyorum" sözleri üniversitenin geçmişten alacağı güçle geleceğe güçlü adımlarla ilerleyeceğinin vurgusu aslında...

Yetiştireceği donanımlı insanlarla Konya'dan, dünyaya büyüyen ve ilerleyen Türkiye'nin mesajını veriyor. Türkiye coğrafyasının yeniden Batı'nın zulmü altındaki dünyaya egemen olacağına işaret ediyor; Karatay Üniversitesi.

İslam Ekonomisi ve Finans, Karatay Medresesi ve Medeniyet Tasavvuru dersleri ve eserleri bunun göstergesidir...

Günümüzde dünya Batı'nın sömürgeci kapitalist sistemi altında adaletsiz bir şekilde yönetiliyor. Bir taraf israf bataklığı içinde yüzerken, bir taraf karnını doyuramamanın çilesini çekiyor. 

Nedeni ise; İslam'ın olmadığı bir dünya düzeni...

İşte bu anlamda üniversitenin "İslam Ekonomisi ve Finans" konusuna dikkat çekmesi oldukça önemlidir. 

Milli Görüş Lideri Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın idealindeki "Hak ve adaletin olduğu yeni bir dünya düzeni" belki bu bölümlerde yetişecek bilim insanları sayesinde gerçeğe dönüşebilecek. 

Belki "İslami Ekonomistlerle" ezilen haklar kendi ekonomi birliğini kurabilecek, belki bu sayede özlenen İslam Birliği gerçeğe dönüşebilecek!..

Üniversite geçmişinden aldığı güçle yeni bir dünyanın temelini attı. Bu temel umarım sağlam atılır ve Türk-İslam Dünyası, Konya'nın yaktığı bu ateşle silkinerek hak ve adaletten uzak dünyaya "One Minute" diyebilir....  

"Anadolu’yu Türkiye yapan bitmeyen yolculuk" temasıyla ‘Kervan; Bir Medeniyetin Yol Hikayesi’ belgeselinde olduğu gibi "Türkiye’nin Kadim Üniversitesi" sloganıyla kurulan Karatay Üniversitesi yoluna devam ediyor. 

1299’da Cihan Devleti Osmanlı’yı, 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda yer alan alimleri, arifleri, ilim insanlarını yetiştiren üniversitenin görevi bitmedi, bitmeyecek.

Konya topraklarında başlayan, Anadolu’da ruha kavuşan, dünyaya ilim, irfan, medeniyet götüren Karatay Medresesi,  büyümeyi ve gelişmeyi, dünyanın kaderini değiştirmeyi sürdürecek...