Vergi Mükelleflerine büyük imkan, 7143 sayılı kanuna göre ilk iki taksit borçlarını ödemeyenlerin borç yapılandırılması Ocak 2019 ödenmek şartıyla devam edecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen torba kanun teklifine, Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun kapsamında, yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde belirtilen süre içerisinde tutarları ödemeyen mükelleflerin, bu ödemeleri 2019 yılı Ocak ayı sonuna kadar yapmaları şartıyla yeniden yapılandırmadan yararlandırılmaya devam etmeleri hükmü eklendi.

Kabul edilen önergeyle, Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun hükümlerine göre yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde belirtilen süre içerisinde tutarları ödemeyen mükellefler, ödemelerini, geç ödeme zammı ile birlikte 2019 yılı Ocak ayı sonuna kadar yapmaları şartıyla yeniden yapılandırmadan yararlandırılmaya devam edecek.

7143 sayılı vergi ve diğer bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanuna aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir Bu kanun hükümlerine göre yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek kanun hükümlerini ihlal edenler ihlale neden olanlar ödemeleri gerektiği Tarihte, Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar (bu tarih dahil) geçen süre içerisinde kanunun 9. Maddesi 6. Fıkrasında belirtilen geç ödeme zammı ile birlikte 2019 yılı Ocak ayı sonuna kadar ödemeleri şartıyla kanun hükümlerinden yararlanabilirler.

Kanun 10. Maddenin 10. Fıkrası hükümleri hariç olmak üzere kanun kapsamında 2018 yılı aralık ayı ödemesi gereken taksitleri ödeme süreleri 2019 yılı Ocak ayında sonuna kadar uzatılmıştır.

Kanun 3. Maddesinin 9. Fıkrası ile 8. Maddesinin 6. Fıkrasında vadesinde ödenmesi gönderilen alacakların anılan fıkra hükümlerine göre ödenmesi nedeniyle Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla kanun hükümlerini ihlal etmiş olanlar borçlarını ihlale neden olan tutarları Ocak 2019+'a kadar ödemeleri ya da bu süre içinde veya Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yaptıkları başvuruları dayanarak 6183 sayılı kanunun 48 inci maddesine göre çok zor durumda olduklarını tespit edilmesi halinde Bu borçlarında kanun hükümlerinden yararlanırlar

Kanun 4. Maddesinin 10. Fıkrası hükümlerine yararlanmak üzere başvuruda bulunduğu halde Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle kanun hükümlerini ihlal eden borçlarının ihale neden ihlale neden olan farkları Ocak 2019'a içerisinde ödeme süresi gel gelmemiş taksitleri ise kanun öngörülen şekilde tamamen ödemeleri halinde ilgili mevzuat uyarınca kesilmesi gereken vergi cezaları ve idari para cezaları kesilmesinde ve takip edip etmediğini bakılmaksızın bu alacaklarını ve bunlarla ilişkili Feri alacakların tahsilinden vazgeçilir

Kanunun 5. Maddesi hükümlerine göre matrah veya vergi artırımı da bulunduğu halde takip eden vergileri süresinde ödemeyerek maddenin yararlanma hakkını kaybetmiş olanlar ihlale neden olan kuralları 31Ocak 2019'akadar, ödemeleri süresinde gelmemiş taksitleri ise kanunda en verilen şekil tamam mı ödemeleri halinde madde kimliğini yararlanabilirler