Tüm spor branşlarında olduğu gibi atletizm sporunu da ayakta tutan unsurlardan biri de kulüplerimizin olduğu hepimizin malumu.

İlimizde atletizm branşında faaliyet gösteren ilk kulüpler; Şekerspor, Gençlerbirliği ( Siyah – Beyaz Konyaspor ) ve İdmanyurdu.

YOLSPOR KROS TAKIMI. 71 numara Himmet Oyar, 69 numara Nihat Çelik, 72 numara Alparslan Ünlü, 70 numara Burhan Özkan ve Yaşar Bulu…

1970’lerden sonra ise Etbalıkspor, Demirspor ve Akviran Kültürspor’u görüyoruz. Bu kulüplerimizi Ereğlispor takip ediyor. 1980’lerde Yolspor, arkasından PTT Spor ve Telekomspor’un atletizm branşında faaliyetlerine önem verdikleri görüyoruz.

Sonraki yıllarda ise Emniyetspor, Büyükşehir Belediyespor ve Gençlikspor kulüplerimizin ilimizde atletizm sporu ile ilgilendiklerini görüyoruz.

Karayolları Sosyal Tesisleri, M. Ali Uysal, Alparslan Ünlü, Cem Atikmen ve Süleyman Şen…

Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü bünyesindeki Yolspor ‘un kaderinin 1980’li yıllarda, tekrar 1960’lı yıllardaki gibi şaşalı yıllarına döndüğünü görüyoruz. Özellikle Konya’mızın önemli sporcularının yetiştiği  Dolav Mahallesinin Çocuğu, İnşaat Mühendisi Karayolları Müdür Yardımcısı Abdülkadir Renklibay’ın kulüple Almanya dönüşü 1980’li yılların başından ilgilenmeye başlaması bu büyük müessesenin kulübünü her geçen gün yükseltti.

Yolspor’un büyük başkanı Abdülkadir Renklibay…

Renklibay 1980’lerin ortasında resmen Yolspor ’un başkanı olmasıyla da kulüp futbolun dışında basketbol ve atletizm branşında da faaliyet göstermeye başladı.

1970’li ve 1980’li yıllarda yetişen zirve yapmış atletlerimiz 1960’lı yıllarda olduğu gibi Konya’mızda kuvvetli kulübün olmaması nedeniyle 1960’larda Mustafa Keten, Ahmet Keten, Yılmaz Küçükavşar gibi isimler İstanbul kulüplerine transfer olurken Abdül Gülhan ve Mehmet Özdil Mersin Amatör Atletizm Kulübü’nün formasını giydiler ve sonrasında da Galatasaray’a transfer oldular.

Karayolları 3. Bölge Müdürü Ahmet Ustaoğlu, Kulüp Başkanı, Abdülkadir Renklibay ve yönetim kurulu, 1987 Sezon açılışında...

Bu geleneği Mehmet Kuş, Ali Tunç, Erdem Şerbetçigil, Zafer Göçmez, A. Korkut Yapıcı, Kamil Çetin…. Devam ettirdiler.  

1980’li yılların sonunda Yolspor bu gidişata dur dedi. Sonrasında da PTT Spor bunu devam ettirdi.

1985 yılı yaz aylarında Ahmet Keten Ağabeyimiz, Mustafa Keten Ağabeyimizin Güneş Sigorta Kulübü olarak Konya’daki atletlere sahip çıkmayı düşündükleri bilgisini getirmişti.

1987 Deneme Ligi adıyla yapılan erkekler müsabakasına, 35 takım katıldı. Yolspor 7. olmuştu. Bayanlar müsabakalarında Ereğlispor 6. olmuştu…

Aynı günlerde eşofmanımı giyip, kronometreyi elime alıp soyunma odamdan 1 numaralı sahaya çıktığım anda, Karayolları Müdür Yardımcısı Abdülkadir Renklibay ve isimlerini sonradan öğrendiğim birkaç kişi benimle görüşmek için gelmişti. Buyur ettim, antrenmana çıkmakta olduğumu düşünerek şöyle oturuverelim dediler. Bisiklet velodromunda bulunan banklara oturduk.

Abdülkadir Bey, Yolspor olarak atletizm takımı kurmayı arzu ettikleri şeklinde ifadelerde bulundu. Ben de Mustafa Keten ağabeyimize söz verdiğimi, o konuyu netleştirdikten sonra söz verebileceğimi ifade ettim.

İçimde bir kıpırdanma olmuştu. Önemli eksiğimiz güçlü bir kulübümüzün olmasına aynı zamanda iki alternatif olmuştu.

Çok geçmeden Ankara yolculuğu ile olay netleşmişti. Güneş sigortanın yalnızca kros takımı kurmak istediğini öğrenmiştim. 5-6 mesafeci yerine 3-5 yıldır emek verdiğim 20 kişilik kadroyu düşünerek Keten Ağabeyimizden affımı istemiştim.

Konya’ya dönüşte, gelişmeler hızlı oldu. O tarihe kadar A. Kadir Bey’i ve Karayolları’nı az tanıyordum. Bölgemiz futbol antrenörü, eski gol krallarından Naci Renklibay ağabeyimizin kardeşi olduğu dışında en yakın arkadaşım Mehmet Özdil Yolspor’ da futbol oynadığı için ondan duyduklarım ön plandaydı.

Bir müsabaka öncesi Başkan Abdülkadir Renklibay, Antrenör Muzaffer Tulukcu, Yılmaz Küçükafşar, Ahmet Akbaş ve Mehmet Ali Uysal...

Kısa sürede bir kaynaşma oldu. Bölge Müdürü Ahmet Ustaoğlu, Bakım Baş Mühendisi Mustafa Karlıer, diğer yöneticiler, Ahmet Bahar, Mümin Koyuncu, Yaşar Açıkgözlü dahil tüm camia ile tanışma devam etti.

Kısa sürede 20 sporcumuzun Yolspora lisansları çıkarıldı. Her geçen gün Karayolları Bölge Müdürlüğü’nü de tanıma fırsatım oldu. İlk iş atletizm için önem arz eden çivili ayakkabıların alımı yapılacağı vurgulandı. Yönetici Mümin Koyuncu ve benim hizmetime bir araç tahsisi olmuştu. Önce Ankara’ya gittik. O tarihte aradığımızın olduğu Muharrem Dalkılıç ve Bayram Şahin’e ait spor mağazasından teklifler aldık ve Eskişehir’e geçtik. Orada da Mehmet Terzi’den aldığımız üçüncü teklifle gece Konya’ya döndük.

11 Eylül 1987 tarihli Yenimeram Gazetesi’nde Yolspor’un ve Ereğlispor’un, 1. Lig e çıktığının haberi…

Artık yarışmalar için hazırdık. O sezon olumlu bir gelişme oldu. Atletizm Federasyonu lig kurmaya karar vermişti. Artık yalnızca ferdi değil, Yolspor olarak 1. Lig’de pistlerde olmalıydık.

Yılmaz Küçükavşar hocamızla da görüştük. Üç hazır asker Arif Güler, Harun Bilgiç ve Mehmet Yardımcı ile de takımımızı takviye ettik. Üçü de milli olmuşlardı ve o yıllarda formdalardı.

Eski atletlerden Karayolcu Mehmet Özdil’i cirit atmada, Müdür Yardımcısı Ahmet Akbaş’ı da çekiç atmada değerlendirerek eksiklerimizi kapatmıştık. Hatta atölyede işçi olarak çalışan Ömer Önem’ i de gülle atmada değerlendirmiştik. Eski atletlerden Yaşar Bulu’ da yönetici olarak yanımızdaydı. Arada bağ olarak o da bize kuvvet olmuştu.