Millet olmanın gereği, iyi günde olduğu gibi kötü günde de yekvücut olma, dayanışma ve yardımlaşma ile ortaya çıkar. Türk milleti bunun en iyi örneğini milli mücadele yıllarında yapmış, varını yoğunu o zor zamanlarda paylaşmıştır. Zaten yüce İslam dininin emri de böyle değil mi?

Küresel salgın hastalık “Korana Virüsü” tüm dünyada olduğu gibi ülkemize zararlar vermiş, vermeye devam edecek gibi. Hayat yüzde 80 durmuş, okullar kapanmış, temel ihtiyaçları dışında üretim yok denecek seviyelere gelmiştir. Bu yazının yazıldığı tarihe kadar Korona virüsü sebebiyle vefat eden 574 vatandaşımıza Cenabı Allahtan rahmet, tedavi altında olanlara da acil şifalar diliyorum. Eskilerin tabiri ile “Bu da geçer yahu!” diyerek, maksimum tedbirleri alıp Allah’a tevekkül etmekten başka çaremiz yok.

***

Korona virüs salgınına karşı ekonomik dayanışma kapsamında, Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan, "Biz Bize Yeteriz Türkiye’m Kampanyası’nı başlattı. Hesap numaraları ve SMS bilgileri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk tarafından paylaşıldı.

Bu kampanya başta Cumhurbaşkanımız olmak, bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, sivil toplum örgüt başkanları, özel ve tüzel sektör yöneticileri, amirler memurlar, kısacası tolumun her kesiminden bağışalar yapıldı, yapılmaya devam ediyor. Ayrıca SMS yolu ile de yardımlar cüzi olsa da yapılmakta. Bunun dışında kendi imkânları ile direk fakire fukara ulaşan hayırsever vatandaşlarımız, yardımsever kuruluşlarda var.

“Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu bilir.” (Ali İmran 92.ayet), “O takva sahipleri bollukta ve darlıkta Allah yolunda harcarlar, öfkelerini yenerler, insanları affederler. Allah, iyilik edenleri sever.”(Ali imran 134.ayet) İlahi emri ile yüce peygamber efendimizin (SAV) “Veren el alan elden üstündür” hadisi şerifi bize vermeyi, yardımlaşmayı emretmektedir. Yapılan bütün yardımları Allah kabul etsin, hayırlara vesile kılsın.

***

11.04.2019 tarihinde, Haber Türk’ten Olcay Aydilek'in haberi çıkmıştı. 2018 yılı köprü geçiş ücretleri hakkında. Haberin detayı şu şekilde “Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri, Avrasya Tüneli, İstanbul-İzmir ve Kuzey Marmara otoyolları için ödenecek “garanti” bedeline ilişkin net tutar belli oldu. Bu projelere, gelecek hafta 3 milyar 650 milyon TL ödeme yapılacak.

“Mega” olarak adlandırılan Yavuz Sultan, Osmangazi köprüleri ile İstanbul-İzmir ve Kuzey Marmara otoyol projeleri yap-işlet-devret (YİD) yöntemiyle ihale edildi. Söz konusu projelere, devlet araç geçiş garantisi verdi. Geçişler, döviz olarak belirlendi.

Araç geçişleri, garanti sınırının altında kalması halinde aradaki farkı devlet ödüyor.

Peki, garanti için yapılacak ödemeler nasıl hesaplanıyor? Garanti ödemelerinde, ilgili yılın 2 Ocak dolar kuru esas alınıyor. Bu kur üzerinden hesaplama yapılıyor ve ödemeler izleyen yılın nisan ayında gerçekleştiriliyor.

Ödeme için gerekli para hazır mı? Evet. Karayolları Genel Müdürlüğü’ne garanti ödemeleri için gerekli kaynağın ayrıldığı öğrenildi. Yetkililer, HABERTÜRK’ün sorusu üzerine, “Finansman konusunda herhangi bir sorun yok. Ödemeler, ay bitmeden yapılacak” dedi.

Şu ana kadar kamuoyuna 2019 yılı bedeli için herhangi bir rakam düşmedi. En iyimser tahmin ile 3 milyar TL’den aşağı değildir. Bu rakam ne demek? Yap işlet devret modeli ile yapılan ve devletimiz tarafından taahhüt edilen araç sayısı, yolcu sayısı için “geçmeyen araçtan binmeyen yolcudan” oluşan bedellerin Hazine tarafından finans edilmesi..

Acaba bu bedellerden oluşan fark bedeli firmalarımız fedakârlık yapıp bu yıl için almasalar, bu paralar “Biz Bize Yeteriz Türkiye’m Kampanyası" fonuna aktarılsa olmaz mı?

Vakit birlik vakti. Vakit yardımlaşma vakti. Vakit fedakârlık vakti.

Unutmayalım ki biz aynı gemide yaşıyoruz.

Baki selamlar.

Kaynak:https://www.haberturk.com/mega-projelere-yapilacak-hazine-odemesi-belli-oldu-2429779-ekonomi