The Economist Intelligence Unit’in (EIU) (2020)  küresel ekonomi öngörülerini içeren “The World in 2020” yayımlandı. The Economist Intelligence Unit’in analizinden yola çıkarak, bizi ilgilendiren yerel ve küresel ölçekteki bazı öngörüleri sizlerle büyüme ve demografi (nüfus bilim)  bağlamında paylaşmak ve bazı düşüncelerimi aktarmak istiyorum.

ÖNCESİNDE TÜRKİYE

EIU öngörülerine göre Türkiye ekonomisi,

  • 2020’de % 4 büyüme oranına ulaşacak.
  • 2020  enflasyon yüzde 10,1. olacak
  • 2020 cari açık tahmini % 3,1 iken,
  • 2020 için kişi başına düşen geliri tahmini ise  9 bin 850 dolar seviyesinde  olacağı  yönünde

KÜRESEL BÜYÜME ÖNGÖRÜSÜ VE ÜLKEMİZ İHRACAT MODELLEMESİ

Rapordaki bazı ana başlıkları maddeler halinde yazıp sonra yorumlayalım

  • 2020’de dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri Afrika ve Asya’dan çıkacak.
  • Sekiz yıldır devam eden iç savaş sonrası yeniden inşa dönemine girecek Suriye,

 % 8.9’luk bir büyüme ile 2020’nin en fazla büyüyen ikinci  ekonomisi  olacak.

  • Asya’nın genç nüfuslu dev ekonomisi Hindistan yüzde 6.7 büyüme ile The Economist’in ilk onuna giren tek büyük ekonomi.

Büyüme bir anlamda iç ve dış talebin artması sonucunu doğururken, büyümenin düşmesi ise iç ve dış talebin azalması yönünde yorumlanabilir. (Büyüme ve talep arasındaki  ilişkinin hangisinin sebep, hangisinin sonuç olduğu tartışmasını bir yana bırakıp) Bu cümledeki bilgilerden yola çıkarak, ülkemiz ihracat yapısının EIU raporuna göre modellemeye çalışalım.

2020 bağlamında ihracat seferberliği yapacağımız ülkeler, özellikle Afrika ve Asya pazarları olmalıdır. Ticaret Bakanlığı, mevcut teşviklerinde bu yönde planlama yapması ve ihracatçılarımızı bu pazarlara yönlendirecek çalışmalarını artırması gerekecektir. Bu safhada Dış Ekonomik İlişkiler Kuruluna (DEİK) ayrı bir görev düşmekte. Özellikle DEİK Afrika İş Konseyleri ile   DEİK Asya Pasifik İş Konseyleri çok etkin bir çalışma göstermeliler. EIU’ın  Büyüme öngörü oranlarına ayrıca bakarsak;

  • Asya %5,2
  • Sahra altı Afrika’sı %2,5
  • Kuzey Afrika ve Ortadoğu % 2,3 olarak öngörülmüş

Büyük Ekonomilerde ise Hindistan’ın tek büyüyen ülke olması aslında diğer büyük ölçekli ekonomilerin büyümede sınıfta kalacağı ve dış taleplerinde belirli bir artış olamayacağı veya azalacağı yönünde bir sinyal vermekte. Genel olarak büyüme tahminlerine baktığımızda

  • Kuzey Amerika %1,6
  • Batı Avrupa %1,4  oranında

EIU’ın mevcut raporu bağlamında bakar ve geçmişteki Türkiye - Irak Ticaret  benzeşmesini ülkemiz özelinde Suriye ile ilişkilendirirsek, ilerleyen orta ve uzun vade de Suriye, Türkiye ihracatında ilk 5. sıraya rahatlıkla gelebilir. Dolayısı ile Suriye’ye ayrı bir alt başlık açmak gerekmekte. Özellikle savaştan çıkacak bir ülke olması (en kısa zamanda bu kargaşanın bitmesini umut ederek) bir nevi bertaraf olan alt ve üst yapısı ile (yurtdışı müteahhitlik hizmetleri), gıda ve giyim sektörü ile ihracatçımıza ayrı bir ışık yakmaktadır. Unutmayalım ki özellikle körfez savaşından sonra Irak’ın yeniden yapılanmasında Türkiye büyük rol oynamış ve ilerleyen zamanlarda Irak, Türkiye’nin en büyük ihracat partnerlerinden biri haline gelmiştir.

Özellikle son iki yıldır, Irak ve Türkiye arasındaki ticaret benzemesini, olası Suriye ve Türkiye bağlamında yapıp, orta ve uzun vade de Türk iş dünyası için ayrı bir fırsat olduğunu özelliklede müteahhitlik hizmetleri ve gıda ürünlerinin ihracatının altını çizmekteyim. Dolayısıyla EIU  raporu bir nevi bu savımı doğruluyor. Aklın yolu birmiş diyelim ve bir sonraki başlığa geçelim.

DÜNYA DEMOGRAFİK YAPISI VE PAZAR BÖLÜMLENDİRİLMESİ

2020 ve ilerleyen 10 yıl içerisinde dünya nüfusunun yaş ortalamasında büyük değişiklikler olacağı da EIU raporunda yer almakta. Bu bağlamda ilerleyen 10 yıl içerisinde dünya nüfusunun yaş ortalaması artacak ve 30 yaş ve üzeri nüfus, dünyada nüfusunda baskın yaş aralığı olacak.

BU NE ANLAMA GELİYOR?

İhracatçı firmalarımız stratejik planlamalarında (yaptıklarını varsayarak) , mevcut ürün ve hizmetleri kapsamında yapacakları pazar bölümlendirilmesinde özellikle yaş faktörünü dikkate almaları ve üretecekleri ürün ve hizmetleri 30 yaş ve üzeri olarak tasarlamaları gerekmekte. Başka bir açıdan bakarak 30 yaş ve altı için niş ürün ve hizmetlerde tasarlanarak farklı ve katma değerli ürün ve hizmetler oluşturulabilir.  

SONUÇ: Stratejik bakış ve görüş arasındaki fark, bakmakla görmek arasındaki fark gibidir. Eğer ki eldeki verilerle yapılan öngörülere göre birilerinin yaptıklarını izliyorsan bakıyorsundur. Yok eğer birileri senin yaptıkların izliyorsa sen çoktan görmüşsündür. Eğer ki tarafların ikisi de görmüşse rekabet başlamıştır.