Yaklaşık 2 milyon kişinin girdiği, bireysel olmasının yanı sıra toplumsal bir gerçekliği de içinde barındıran 2017 YGS sona erdi.

Sınav sonrasında dikkatimizi çekenleri paylaşacağım sizlerle!

İlk olarak; bu yıl alınan bir kararla 09:45' ten sonra adaylar sınav binasına alınmadı. Bununla ilgili olarak mağdur olanlar, tv veya sosyal medyada “1 dakika geç kaldım almadılar” gibi söylemler ve yazılar gördük. Ağlayanlar, dert yananlar gördük. Lakin şunu belirtmek lazım, üstü çizile çizile 09:45 uyarısı yapıldı. Hatta adayların sınav giriş belgelerinde bile bu uyarı bulunuyordu. Bunun sonrasında yaşanan durum tamamen adayın soumluluğunda diye düşünüyorum.

Gençler sınava girdi, aileleri yine çocuklarının sınavdan çıkmasını beklerken fotografik görüntüler sergilediler. Eeee, kolay değil, evlatları hayatlarıyla ilgili önemli bir sınava giriyor. Lakin yine işin dozunu kaçıran bir sürü ebeveynimiz oldu. Sınava kendileri hazırlanıyormuş ya da çocuklarının başarılarıyla kendileri statü kazanıyormuşcasına ( ki çoğu veli kazanıyor ) tavırlar ve tutumlar gördük, dinledik. Bunun yanı sıra; tespih çekenler, Kur'an-ı Kerim okuyanlar, okunmuş su hazırlayıp içirenler vs vs! Güzel ülkemin alışılagelmiş sınav manzaraları işte.

Bir diğer husus, birçok aday tarafından dile getirildi. Bilindiği gibi adaylar kendi kalem ve silgilerini getiremiyorlar. Ösym adaylara kalem ve silgi sağlıyor. Lakin bu yılki silgiden adayların birçoğu mağduriyet yaşadığını ifade etti. Silgi silememiş! Sanırım “bizim öğrencilerimiz; hata yapmaz, yanlış çözmez, yanlış işaretlemez” diye, öğrencilerin silgiye ihtiyacı olmayacağını düşündüler.

Gelelim sınavla ilgili yorum ve değerlendirmelere!

“Soruları önceki yıla göre değerlendirmek ilk etapta yanlış olacaktır. Kolaydı ya da zordu demek, kime göre, neye göre sorusunu karşımıza getirmişti geçen yıl. Ancak elbette ki istatistiksel anlamda, soruların yapılabilirlik oranları göz önüne alındığında geçen yılki sınava kolaydı denildi ve zaten yığılmalarla karşılaştık bunun sonucunda. Ben bu yıl ki sınavda geçen yıla kıyasla yığılmaların çok fazla olacağını düşünmüyorum.

YGS'de beklediği performansa ulaşamayan adaylar için hemencecik söyleyeyim, Haziran ayında uygulanacak LYS, bir telafi imkanı olacak. Henüz kesintisiz sürecin devam ettiğini unutmadan, adayların ara vermeden LYS hazırlıklarını sürdürmelerinin çok önemli olduğunu bir kez daha vurgulamakta fayda var.

2017 YGS ile ilgili öne çıkan değerlendirmeler:

  • Genel hatlarıyla fen testi yapılabilirliği yüksek bir sınavdı.
  • Türkçe sorularda paragraflar geçen yıla oranla daha anlaşılabilir ve yapılabilirlik oranı yüksek oldu.
  • Matematik soruları geçen seneye oranla daha zordu.
  • İşlem gerektiren soruların varlığı matematik testinde bu yıl kendini gösterdi.
  • Matematik testinde bazı soruları çözebilmek için metni iyi analiz etmek gerekiyordu zira paragraf soruları vardı.
  • Geometri için de aynı şeyleri söyleyebiliriz. Belirleyici sorular vardı.
  • Tarih soruları genel olarak öğrencilerin çok zorlanmadıkları sorulardan oluştu.
  • Coğrafya sorularının içerisinde uğraştırıcı sorular olmasına rağmen yapılabilirdi.
  • Coğrafya sorularında harita çalışması yapanın şanslı olduğu zor düzeyde olmayan soruların yer aldığı bir sınavdı.
  •  Bu yıl felsefe sosyal testinin en zor ve bilgi ağırlıklı dersi oldu. Felsefe sorularının büyük bir bölümü bilgi ağırlıklıydı.
  • Din Kültürü soruları da geçen yıla oranla yapılabilirliği daha yüksekti.

Son olarak; bu yılın en sürpriz dersi YGS açısından Felsefe dersine ait sorulardı. Kavram bilgisi sorgulanmıştı. Seçici sorulardı. Aynı anda birçok özelliği, bilgiyi ve yorumu sorgulayan sorular çoğunluktaydı. Hatta doğrudan bilgi soruları vardı.