2017 YGS BAŞVURULARI VE 2017 ЦSYS DEĞİŞİKLİKLERİ-ADAYLARA ЦNERİLER

 

Sevgili Üniversite adayları hepinizin bu dönemki heyecanınızı paylaştığımı bilmenizi isteyerek yazıma başlıyorum.

YGS başvuruları 4 ocak itibariyle başladı. Hepinize hayırlı haberler, sonuçlar alacağınız sınavın başvurusu olur temennisiyle, bu yılki başvuru sürecini ve 2017 ÖSYS deki bazı değişiklikleri aktarmak istiyorum.

Öncelikle 2017 YGS başvuru süreciyle başlayalım.

Bilindiği gibi 04 Ocak günü ÖSYM tarafından 2017 ÖSYS kılavuzu yayımlandı.

ÖSYS başvuruları 4-18 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek, ygs ücreti 60 Tl olarak belirlenen banka hesaplarına yatırıldıktan sonra başvuru tamamlanmış olacak. Ücret yatırmak için son gün ise 19 Ocak 2017 23:59’ a kadar devam edecek.

YGS ve LYS sınav tarihleri şöyledir:

2017 YGS bu yıl, 12 Mart 2017 Pazar günü saat 10.00'da tek oturum olarak gerçekleştirilecektir.
2017 LYS ler ise Haziran ayının 2. Ve 3. Haftasında uygulanacak.

Ösym kılavuzuna ulaşmak isteyen adaylar, http://www.osym.gov.tr/…/2017-osys-basvurulari-03012017.html adresinden ulaşabilirler.

2017 ЦSYS deki değişikliklere geldi sıra:

YÖK'ün yeni düzenlemesine göre YGS puanıyla alan tüm öğretmenlik bölümleri, bu yıldan itibaren artık LYS puan türleriyle öğrenci alacaktır.

Puan türü değişen öğretmenlik bölümleri şunlardır:

 Bilgisayar ve Öğretmenliği Teknoloji Öğretmenliği - MF-1
 Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği - TM-2
 Kimya Öğretmenliği - MF-3
 Okul Öncesi Öğretmenliği - TS-1
 Özel Eğitim Öğretmenliği - TS-1
 İlahiyat - TS-1
 İslam İlimleri, İslam Bilimleri, İslam ve Din bilimleri - TS-1
 Öğretmenlik Programları - TM-2

Bu yılla birlikte, öğretmenlik bölümlerini tercih edebilmek için o puan türünde ilk 240 bin başarı sıralamasına girme şartı da getirildi. "Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık" programı da bu uygulamaya dahildir. Yani 2017 lys sonuçlarına göre ilgili puan türü sıralamasında 245 bin başarı sıralamasındaki bir öğrenci öğretmenlik bölümünü tercih edemeyecektir.

Daha önce farklı alanlar için getirilen taban barajlar şöyle idi:

Tıp: 40 bin (ilk 40 bin)
Hukuk: 150 Bin (ilk 150 bin)
Mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde (Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri hariç) 240 bin (ilk 240 bin)
Mimarlık: 200 Bin (ilk 200 bin)

2017 LYS'de açık uçlu kısa cevaplı sorular sorulacaktır. Ayrıntıları şöyledir:

  •  LYS-1 Matematik testinde 3 soru, 
     LYS-2'de Fizik, Kimya, Biyoloji testlerinin her birinde 1'er soru, 
     LYS-3'te Türk Dili ve Edebiyatı testinde 2 soru, Coğrafya-1 testinde 1 soru, 
     LYS-4'te Tarih testi ve Coğrafya-2 testinin her birinde 1'er soru, Felsefe grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru "kısa cevaplı" olacak. 
     Yabancı Dil testinde (LYS-5) ise 3 soru, "kısa cevaplı" sorulardan oluşacak.

Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacak. Yani dört yanlış bir doğruyu götürmeyecek.

Açık uçlu soruların nasıl gelebileceği ile ilgili olarak merak içinde olanlar http://www.osym.gov.tr/…/acik-uclu-sorularla-deneme-sinavi-… adresinden örnek soruları inceleyebilirler.

Bu yılki değişikliklerden bir tanesi de LYS-1 testi ile ilgili… LYS-1'de sadece Matematik Testi yer alacaktır. Testte 80 soru bulunacak, sınav tek oturumda uygulanacak ve 135 dakika sürecektir.

LYS-1 matematik sınavı, 11 Haziran 2017 Pazar günü yapılacaktır.

LYS 1 testi olan Matematik Testinde 3 soru, kısa cevaplı soru olacaktır.

Цnemli bir detayı belirtmekte fayda var: Geometri soruları yok, fakat geometri soruları YGS'de olduğu gibi son sorulara iliştirilebilir. Net bir bilgi yok.

Değişikliklerden bir diğeri de açıköğretim programları ile ilgili. Açık öğretim önlisans/lisans programlarına da bu yıl puan türü konulmuştur ve açık öğretim bölümlerinin puan türleri örgün programlarındaki puan türüyle aynıdır. Örneğin açıköğretimdeki tarih bölümünün örgün programının puan türü TS-1, bu nedenle açık öğretimdeki puan türü de TS-1 olacaktır.

9 Aralık 2016 tarihinde alınan karar ile meslek liselerine uygulanan "sınavsız geçiş" kaldırıldı. Alınan diğer karara göre; meslek liselerine aynı alanda "ön lisans" programlarına yerleşmelerinde, sınavlardan aldığı YGS puanına ek olarak 0,06 ek puan almalarına karar verildi.

Tüm bu değişiklikler sonrasında öğrencilerin umutsuzluğa ya da karamsarlığa kapılmalarına gerek yok. Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Evet bazı değişikliklerin olduğu doğrudur. Lakin bu değişikler sınava girecek 2 milyonun üzerindeki aday tarafından eşit şartlarda gerçekleşecek.

Öğrencilerimizden bize gelen sorulardan en ağırlıklı olanı, açık uçlu sorularla ilgili. Açık uçlu soruların olabileceği ik olarak 2011 yılında gündeme geldi ve Ankara’ da pilot olarak 2000 civarı öğrenciye uygulanmıştı. Ösym 2013 yılında açık uçlu soru örnekleri yayınlamıştı. Bu bağlamda açık uçlu sorulara geçilmesi bugünün kararı değildir. Ösym son 5 yıldır bu konu üzerinde çalışmaktadır.

Öğrenciler açısından bir olumsuzluğu olmayacağı kanaatindeyim. Hakkını vererek çalışan ve test sorularında bilerek doğru şıkkı işaretleyen öğrenciler zaten doru şıkkı bulabilmek için gerekli işlemleri yapıyorlardı. Şimdi bunu belirtilen soru içerisinde ilgili alana yazıp sonuca ulaşacaklar. Olaya bu açıdan bakmakta fayda olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca açık uçlu sorularda yanlışın doğruyu götürmemesi de bu geçiş sürecinde olumlu bir gelişme olarak nitelendirilebilir.

Ygs-Lys’lere hazırlanan öğrencilerin çalışma stratejilerine gelince, işin sırrının disiplinli bir çalışma olduğunu her zaman söylerim. Burada belki en önemli stratejik değişiklik TM-3 ve MF-3 puan türlerinden tercih yapmak isteyen adaylar için olabilir. Belirttiğim puan türlerinde LYS’ de geometri testinin katkısı diğer testlere göre daha düşüktü. Düzenlemeyle birlikte geometri testi diye bir test yok. Matematik sorularının sonlarına doğru ygs deki gibi geometri soruları Milli Eğitim müfredatı paralelinde gelebilir. Bu nedenle TM-3 ve MF-3 ten tercih yapmak isteyen adayların geometri dersine de matematik dersine verdikleri önem kadar önem vermeleri gerekmektedir. Çalışma programlarında geometri dersi için ayırdıkları süreyi artırmaları faydalarına olacaktır.

2017 ygs ve lys lere hazırlanan adayların,  gönüllerinden geçen hayallerini kurdukları üniversite ve bölümlere yerleşmeleri duasıyla…

Allah’ a emanet olun, sevgili gençler…

Mehmet Alper YOLCU

 

 

Eğitimci-Yazar