LYS sonuçlarının açıklanmasıyla üniversitelere tercih dönemi 18 Temmuz itibariyle başlıyor. 2017 üniversite taban puanları ve kontenjanları kılavuzu ise ÖSYM tarafından yayınlandı.

2017-Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçları ise geçtiğimiz günlerde açıklandı. Birçok aday sabırsızlıkla 11 temmuzu bekliyordu. Sınav sonuçları 21:01’ de açıklandı. Adayların kimisi hedefine, ideallerine ulaşabileceğini düşündüğü sıralamaları alırken, kimi de sıralamalarından memnun olmadı.   

Ayrıca ÖSYM’ den yapılan açıklamada matematikte iki sorunun değerlendirme dışı olduğu kaydedildi. Açıklamada, "LYS-1 Matematik Testinin Temel Soru Kitapçığındaki 75. ve 76. soruların Ortaöğretim İleri Düzey Matematik (9, 10, 11 ve 12. Sınıflar) öğretim programının ID.12.7.1.2 numaralı “Uzayda iki doğru; iki düzlem; bir düzlem ve bir doğrunun birbirlerine göre durumlarını belirler ve uygulamalar yapar” kazanımı kapsamında olduğu ancak Ortaöğretim İleri Düzey Matematik 12. Sınıf Ders Kitabında Uzayda Doğru ve Düzlem ünitesinin bu kazanımları tümüyle kapsamadığı tespit edildiğinden bu iki sorunun değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilmiştir" denildi.

  Adaylar 2017 üniversiteler program ve kontenjanları için ÖSYM’ nin http://www.osym.gov.tr/TR,13263/2017-osys-yuksekogretim-programlari-ve-kontenjanlari-kilavuzu.html adresinden kılavuza ulaşabileceklerdir. 

LYS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

  2017-ÖSYS tercih işlemleri, 18 Temmuz 2017 tarihinde başlayacak ve 26 Temmuz 2017 tarihinde sona erecektir. Adaylar tercihlerini, 18 -26 Temmuz 2017 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklar.Tercih işlemleri, 26 Temmuz 2017 tarihinde saat 23.59’da sona erecek.

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

  Adaylar, 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişecekler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak. Buradaki önemli husus adayların tercih döneminde bir uzman rehber öğretmenden fikir almaları yönündedir. Bulunduğu mahalde rehber öğretmen olmayan gençlerimiz @malperyolcu twitter hesabından bana sorularını yöneltirlerse tercih dönemi boyunca cevap vermeye çalışacağım.

Adaylar bu kılavuza göre tercihlerini belirleyecekler. 2017-YGS’de ilgili puan türünde 150 ve üzeri puan alanlar ön lisans programlarını, 2017-YGS/LYS'lerde ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilecekler. Adaylar tercihlerini yazmaları için bu kılavuzdaki boş tercih Listesinden yararlanabilirler.
  Üzerinde çalışma yapılan liste ÖSYM’ye kesinlikle posta ile gönderilmemeli veya elden teslim etmek için girişimde bulunulmamalıdır. Böyle bir liste ÖSYM’de hiçbir şekilde işleme konulmayacak.
  Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerli olacak. Tercihler, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacak.

Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. “Tercih Süresi” tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik/düzeltme yapılamaz. ÖSYM Merkezine gönderilen düzeltme/değişiklik taleplerini içerir dilekçeler işleme alınmayacak ve cevaplandırılmayacaktır, adayların bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir.

Adaylar, tercihlerini internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklar. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamayacaklardır (posta, fax, elektronik posta vb.).

Ayrıca adayların 24 tercihte bulunma hakları var. Geniş bir aralıktan tercihlerini yapmaları öneriliyor. Adaylar tercih listelerinde istedikleri puan türünden bölümlere yer verebilirler. Bütün tercihlerin yalnızca adayın kendi alanından olması şart değil. Ancak adayların diğer puan türlerinden tercih yapabilmesi için ilgili puan türlerinin hesaplanmış olması koşulu olduğunu bilmemiz gerekiyor.

Örneğin MF-4’ten mühendislikleri tercih eden bir aday aynı zamanda iktisat tercihi de yapmak isterse, Y-TM-1 puanının hesaplanıp hesaplanmadığına bakmak zorunda. Puan hesaplanmadıysa ilgili programa tercih listesinde yer veremez. Adaylar hukuk, mühendislik, tıp ve mimarlık için getirilen başarı sırası sınırlamasını dikkate alarak bu bölümleri yazmalıdır.

Bir sonraki yazımda tercihlerde dikkat edilmesi gereken konulara değineceğiz.

Sevgiyle ve sağlıkla kalın…