EMITT ( Doğu Akdeniz Turizm Ve Seyahat)  2016  fuarı, 20 yılında Ülkemiz ve Dünya turizmi paydaşlarını buluşturdu..

2016 EMITT, 2015 yılında hayli olumsuz bir dönem geçiren turizm sektörüne yeni bir ümit arayışıyla açıldı..

Fuar gözlemlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.. Çünkü ülkemizin her yanını yıl boyunca direkt etkileyen bir sektörü buluşturuyor.

Fuarda şehirlerin olduğu  hol ,dışında Destinasyonlar  olarak bir hol vardı..  Fuar organizatörleri aslında güzel bir yerden yakalamışlar, katılımcıları  bu yönde teşvik etmek istemişler.

Ne var ki Destinasyon kavramı, henüz sektörümüzde yeterince doğru algılanmadığından da olsa gerek araya oteller, acentalar ve şehirler de karışmış.. Kapadokya, Antalya, Çukurova, Ankara gibi  bölgesel Destinasyonların  standları vardı, ancak her zamankinden farklı değildi! En güzellerinden biri Ankara'ydı.. Üstelik Destinasyona uygun etkinlikler düzenlenmemiş.

Ülkemizin Dünya turizminde önemli bir destinasyon olarak , alt destinasyonlarla  uyumlu , paydaşların her birinin kuvvetli katkılarının, beklentilerinin  hissedildiği bir çalışma, ortaya konulamamıştı..

Şehirler katılımlarında sanki yerel popülist  ihtiyaçlarını karşılamak için stand açmışlardı.. Bu stanlarda da farklı bir yaklaşım yoktu. Hatta bölgesel ürün tanıtımı, ürün satış mağazalarına dönmüştü.. Adeta yer boş kalacakta araları marketlerle dolduralım da ortalık renklensin havası vardı..

Yabancı katılımcıların da çok katılımlarının çok istekli olmadığını gördüm. Onlarında fazla etkinliği yoktu!.

Ben beklerdim ki,  her destinasyonun  özellikle  yabancı katılımcılara yönelik ; brifingleri olsun..Paneller olsun. Onlarla farklı ortamlarda  yemekli, ya da kokteyl gibi etkinliklerle kısa buluşmalar tertip edilsin..

Acentaların birçoğunun bu konuda yabancılarla yemekli özel toplantılar yaptığını öğrendim..Bunun yerel destinasyonların da yapması lazımdı.

Ayrıca yerel destinasyonların, bölgelerin  Acentalarla  2016 ve sonrasını kendi beklentileri ve yapmaları gerekenler açısından buluşup gözden geçirmeleri gerekirdi!.Çok azının bu konuda adım attığını gördüm..

Bu fuarın en farklısı acentalardı.. Çok iyi organize olmuşlardı.. Geniş stanlarında, kurmuş oldukları masalarda müşterilerle sıcak görüşmeler yapıyorlardı.. Önümüzdeki dönemde acentaların  turizmde çok önemli rol oynayacaklarını düşünüyorum! Bu konuda istekliler ve çaba gösteriyorlar.. İnternet ortamının sağladığı alışveriş ortamı ile yurt içi ve yurt dışı bağlantıları gelişiyor..

Acentaların  bu gelişimi ve büyümesi,  sanırım onların arasında rekabeti de arttıracak böylece yüksek komisyonlarla oteller arsındaki kazanç kavgası makul seviyelere inecek. İnmeli de..  internet teknolojisi, ve sosyal medyadaki gelişmeler de maliyet açısından acentaları destekleyerek bu konuda makul seviyelere gelineceğini düşünüyorum.

Fuarda Markalaşmak ve Sağlık turizm konusundaki konferanslar da fuara büyük katkı sağladı..

Uluslar arası böyle bir panelin simultane bir şekilde yapılsaydı, yabancı katılımcılar zorluk çekmezdi!

Sağlık turizminde  konu netleşmeye başlamakla beraber daha uzun yolların olduğunu düşünüyorum.

Acentalar daha  sağlık turizm konusunda , organize olmadan, turizmi tanımadan, insan kaynaklarını sağlık turizmine uygun hale getirmeden , sağlık turizmine katkı yapabileceklerini zor görüyorum.. 

Tabii çevremizde gelişmelerin bu fuarda etkisini fazlası ile hissettim.. Ama hayat devam ediyor..

Turizm Bakanlığının sağlık turizmi panelinde olmamasını çok garipsedim!
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Mustafa Solak Hocamın  sunumunu termal turizmin açısından önemli bir adım olarak izledim.

Ülkemizin bu günlerinde Turizm fuarının çok daha üst düzeyde alınmasını beklerdim.. Stratejik açılımların olacağını tahmin ediyordum..
Sıradanlaşan panayır havasının, sektöre yön veren, sektörü farklı boyutlara taşıyan bir fuar beklentimin karşılanmadığını düşünüyorum!
Üstelik  dünyanın bugünlerinde , ekonominin turizmden beklentilerinin yoğun olduğu bir zamanda..

 

BU fuara en çok da Konya'nın  damga vurmasını izlemek isterdim.

Not: Bu kadar büyük bir fuar alanında derme çatma bir holde  Cuma namazı kılınmasını çok büyük bir eksiklik olarak görüyorum.. Her fuarın Perşembe başlayıp Pazar bittiğini sanırım fuar yetkilileri göz önüne alırlar..