Bu yıl 16’ıncısı düzenlenen Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali’ni kazasız belasız bitirdik. Konya için büyük bir öneme sahip olan Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali bu işin otoriteleri tarafından alanında dünyanın en iyi 8 festivali arasında gösteriliyor. Şehrin tanıtımı ve turizm sektörünün gelişmesi açısından bu festival oldukça önemlidir. Dünyanın en iyi 8 mistik müzik festivali arasında yer alan ve Konya’da yapılan bu festivale Konyalılar sahip çıkmalı...

Uluslararası Mistik Müzik Festivali Konya’da devam eden üç uluslararası festivalden biri olma özelliğini taşıyor. Mistik Müzik Festivalinden başka Konya’da uluslararası bir tiyatro festivali ve bir de öğrenci filmleri festivali düzenleniyor. Bu festivallerin en eskisi Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından bu yıl 19’uncusu düzenlenecek olan Kısa-ca Uluslararası Öğrenci Filmleri Festivalidir. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl 11’incisi düzenlenen “Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali” de tiyatro alanında ülkemizin adını dünyaya duyuran kültür-sanat faaliyetlerinden biridir.

Festivaller bir ülkenin, bir şehrin tanıtılması, isminin duyulması açışından oldukça önemli kültür faaliyetleridir. 2004 yılında başlayan Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali her yıl çıtayı daha da yükselterek çizgisini istikrarlı bir şekilde korudu. Ve bu gün alanında dünyanın en iyi 8 festivali arasından yer alıyor. Yıllar geçtikçe çıtayı daha da yükselten ve belirli bir izleyici kitlesi oluşan festival artık bir marka oldu. 2004 yılından bugüne kadar 45 ülkeden 129 grup, 785 sanatçının katıldığı festival Konya’nın tanıtımı açısından önemli bir görevi üstlenmektedir. Bu festival için Konya’ya gelen izleyiciler sadece Hz. Mevlâna Türbesi’ni değil Çatalhöyük, Sille, Beyşehir, Akşehir gibi şehrin diğer tarihî ve doğal alanlarını da gezmeli. Konya’nın tanıtılması ve reklâmının yapılması için Mistik Müzik Festivali olağanüstü bir fırsat sunmaktadır. Konyalılar olarak bu festivalin kıymetini bilip, korumalı ve geliştirmeliyiz.

Bu yılki Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali’nde ilkler de gerçekleşti. Gündüz yapılan Atölye çalışmaları bu yıl ilk kez gerçekleştirildi. Atölye çalışmalarında; ‘Halk Musikisinde Abdal Geleneği - Bayram Bilge Tokel’, ‘Cem Evi Musikisi - Hasan Genç, Zeynel Genç, Hasan Özçırpan’, ‘Cami Musikisi-Ahmet Çalışır’ sunumları gerçekleştirildi.

Bu kadar önemli bir organizasyonda tabii ki izleyiciler ve bizim de eleştirdiğimiz noktalar var. 2004 yılında Konya Ticaret Odası salonunda başlayan daha sonraları Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled salonunda yapılan konserler için artık bu salon yetersiz kalıyor. Salon her konserde hınca hınç doluyor. Bu yüzden artık daha büyük bir salona geçmek gerekiyor. Bir de Raşit Hocamın da dile getirdiği bir husus var ki buna ben de katılıyorum. Mistik bir festivalde protokol yeri ayrılmamalı. Protokol bu ülkenin bir gerçeği ama en azından tek sıra bürokrat ve özel misafirlere ayrılabilir. Salonda diğer bir sorun ise TRT… Uluslararası Mistik Müzik Festivaline katkılarından dolayı kendilerine teşekkür ederiz ama salon zaten dar, insanlar ayakta konser izliyor. Birde TRT’nin sahnede 2 sabit kamerasının, 2 jimmy jib bir de salonun ortasında sabit kamerasının olması izleyenlerin görüş açısını kapattı. İnsanlar sanatçıları görmek için özel bir çaba sarf etmek zorunda kaldılar. Sanki festival izleyiciler için değil de TRT için yapılıyormuş gibi bir hava vardı. Büyük bir salonla bunun da çözüme kavuşacağına tahmin ediyorum.

Konya’da Mistik Müzik Festivali düzenleniyor. Hem de Uluslararası bir festival… Böyle bir festivali dünyanın ve Türkiye’nin dört bir tarafından yerli ve yabancı turist akın akın gelip izlerken nedense bürokratlar ve yöneticilerimiz pek ilgi göstermediler. Açılışta sayın valimiz, bir milletvekilimiz, birkaç programda Hasan Angı Bey vardı. İranlı Alireza Ghorbani ünlü olunca protokol tam kadro idi. Kapanışta TRT konserinde ise TRT Genel Müdür Yardımcısı Osman Urgun, TRT Avaz Kanal Koordinatörü Sedat Sağırkaya, Devlet Sanatçısı Ahmet Özhan, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Müdürü ve Tasavvuf Araştırmacısı Ömer Tuğrul İnançer, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Konya Eski Milletvekili Hasan Angı yer aldı.

Böyle büyük bir organizasyona Kültür ve Turizm Bakanlığından bakan veya bakan yardımcılığı düzeyinde veya genel müdür düzeyinde birilerinin olması gerektiğini düşünüyorum. Açılış veya kapanışta en azından Kültür ve Turizm Bakanlığından bakan veya bakan yardımcılarından biri, TRT Genel Müdürü ve Ankara bürokrasisinden önemli isimlerin yer alması gerekirdi.

Her şeye rağmen Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali güzel bir organizasyon idi. Daha iyi olabilir, olmalı da zaten… Konya’ya büyük işler yakışır. Konya’da yaşayan herkes festival için taşın altına elini koymalıdır. Sahip çıkmazsak Şeb-i Arus gibi elimizin altından kayar da ardından bakar kalırız…